“Πρόβες παγκόσμιου πολέμου”: Ο αμερικανικός στρατός απάντησε σε κινεζικά και ρωσικά πλοία κοντά στην ΑλάσκαΗ στρατηγική της USAF στην Αρκτική θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: επαγρύπνηση- προβολή ισχύος- συνεργασία και προετοιμασία

Οι Ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Αρκτική έχουν αυξηθεί. Τα τελευταία χρόνια,  ρωσικά υποβρύχια εμφανίστηκαν τρυπώντας τον πάγο σε μια άσκηση. Η αεροπορία της Ρωσίας σχεδιάζει επίσης επιχειρήσεις.

Η αντιμετώπιση των κινεζικών και ρωσικών συσσωρεύσεων στην Αρκτική, απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προστασία των συμφερόντων των ΗΠΑ, εντός και γύρω από την Αλάσκα και την Καναδική Αρκτική από καταπάτηση.

Τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και ο Στρατός, έχουν αναπτύξει στρατηγικές με στόχο τη διατήρηση της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, και οι δύο κλάδοι έχουν επί του παρόντος μόνο ασαφείς, και ακαθόριστες στρατηγικές, για την αποτροπή κάθε άλλης Δύναμης.

Όλα τα ανωτέρω αντικατοπτρίζουν τις αυξημένες εντάσεις και τη γεωπολιτική δυναμική γύρω από την κατάσταση στην Αλάσκα.

Μια ρωσική και κινεζική ναυτική περίπολος αποτελούμενη από πολλά σκάφη, έκανε στα ανοιχτά της Αλάσκας την περασμένη εβδομάδα, (δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι άμυνας) μια επίδειξη δύναμης που προκάλεσε στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ, αλλά δεν αποτελούσε απειλή για τις ΗΠΑ ή τον Καναδά.

Η NORTHCOM και η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής, ανέπτυξαν αεροπλάνα και πλοία για την παρακολούθηση της ρωσικής και κινεζικής περιπολίας, η οποία παρέμεινε στα διεθνή ύδατα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές της Αλάσκας Dan Sullivan και Lisa Murkowski, ανέφεραν σε δήλωση το Σάββατο ότι συνολικά 11 ρωσικά και κινεζικά πλοία επιχειρούσαν κοντά στις Αλεούτιες Νήσους και αντιμετωπίστηκαν από τέσσερα αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η Murkowski είπε ότι αυτή και ο Sullivan ήταν σε «στενή επαφή με την ηγεσία της Διοίκησης της Αλάσκας εδώ και αρκετές ημέρες και έλαβαν λεπτομερείς απόρρητες ενημερώσεις, σχετικά με τα ξένα πλοία που διέρχονται από τα ύδατα των ΗΠΑ στους Αλεούτιους».

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Liu Pengyu, δήλωσε στο CNN ότι σύμφωνα με το ετήσιο σχέδιο συνεργασίας μεταξύ των κινεζικών και ρωσικών στρατιωτικών, τα ναυτικά σκάφη των δύο χωρών πραγματοποίησαν πρόσφατα κοινές θαλάσσιες περιπολίες σε σχετικά ύδατα στον δυτικό και βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. «Αυτή η ενέργεια δεν απευθύνεται σε κανένα τρίτο μέρος και δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση», είπε.

Ο Blake Herzinger, ερευνητής στο Κέντρο Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αυστραλία, επανέλαβε την απάντηση της NORTHCOM ότι τα κινεζικά και ρωσικά πολεμικά πλοία δεν αποτελούν απειλή και ενήργησαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως ακριβώς κάνουν τα πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού όταν επιχειρούν στα ανοικτά των κινεζικών ή ρωσικών ακτών.

Ωστόσο, είπε ότι η δήλωση των ΗΠΑ που επιβεβαιώνει τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας των ξένων πολεμικών πλοίων, ήταν σε αντίθεση με τις αντιδράσεις του Πεκίνου σε παρόμοια δρομολόγια του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Οι κινεζικές απαντήσεις σε παρόμοιες επιχειρήσεις στον Ινδο-Ειρηνικό προωθούν τις φανταστικές απειλές και μεταδίδουν τη στρατιωτική τους απάντηση, ως προσπάθειες εκδίωξης εισβολέων από τα ύδατά τους», είπε.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται να αλλάξουν τις προτεραιότητες της πολιτικής τους στην περιοχή της Αρκτικής. Για αυτό η Ουάσιγκτον εναποθέτει μεγάλες ελπίδες στη Φινλανδία και τη Σουηδία, οι οποίες θα πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζουμε ότι, πριν από μερικούς μήνες αμερικανικά F-35 Lightning II stealth αναπτύχθηκαν στη βορειότερη στρατιωτική βάση τους, στο Thule στη Γροιλανδία. Αυτά τα τρομερά μαχητικά stealth, συμμετείχαν σε άσκηση δύο εβδομάδων της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD), που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου.

Αξίζει να τονιστεί ότι, η αεροπορική βάση Thule, που βρίσκεται μόλις 750 μίλια βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, παίζει πιο σημαντικό στρατηγικό ρόλο ενάντια σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Την τελευταία δεκαετία, η κλιματική αλλαγή και οι παγετώνες που λιώνουν άνοιξαν νεότερους δρόμους για εξερεύνηση των πόρων της περιοχής. Αυτό, με τη σειρά του, έχει μετατρέψει την Αρκτική σε μια νέα ζώνη γεωπολιτικού ανταγωνισμού, με τη Δύση να κατηγορεί τη Ρωσία για στρατιωτικοποίηση της περιοχής και τη Ρωσία να κατηγορεί τη Δύση ότι, απειλεί τη θέση της στην Αρκτική.

Το Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι, οι επεκτεινόμενες κινεζικές δραστηριότητες στην Αρκτική μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για μια πιο εξέχουσα στρατιωτική παρουσία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης υποβρυχίων για να λειτουργήσουν ως αποτρεπτικά πυρηνικά χτυπήματα. Αυτή η κατάσταση, θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω εάν η Κίνα και η Ρωσία αποφασίσουν να συνεργαστούν στην περιοχή.