Δυναμικό παρόν της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου στη μεγαλύτερη άσκηση της ΜεσογείουΣτην άσκηση συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα πέραν της διοργανώτριας Αιγύπτου, 34 χώρες

Η διεθνής διακλαδική άσκηση «BRIGHT STAR 2023» που διεξάγεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα όλων των διεθνών παρατηρητών. Στην άσκηση συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα πέραν της διοργανώτριας Αιγύπτου, 34 χώρες.

Η Κύπρος παρά το μικρό της μέγεθος συμμετέχει με διόλου ευκαταφρόνητες δυνατότητες

Η φετινή συμμετοχή της Εθνική Φρουρά είναι αναβαθμισμένη τόσο σε μέσα όσο και σε προσωπικό, που υπερβαίνει τα 70 άτομα. Ειδικότερα, μετέβηκαν στην Αίγυπτο για συμμετοχή στην άσκηση το ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ, 2 Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Καταδρομών, 1 Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, για πρώτη φορά τμήμα Μηχανοκίνητου Πεζικού, 4 Αξιωματικοί στο Διεθνές Διακλαδικό Επιτελείο Διοίκησης της άσκησης, 3 Αξιωματικοί Σύνδέσμοι της Διοίκησης Ναυτικού και 3 Αξιωματικοί που λαμβάνουν μέρος σε σεμινάρια επιχειρησιακού ενδιαφέροντος.

Σκοπός της άσκησης, είναι η συνεκπαίδευση του προσωπικού των συμμετεχουσών χωρών, η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της δυνατότητας διεξαγωγής διεθνών διακλαδικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας. Ειδικότερα θα εξεταστούν αντικείμενα επιχειρήσεων χερσαίων δυνάμεων ελιγμού, ειδικών και αεροναυτικών επιχειρήσεων, που θα εστιάζουν κυρίως στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών, μη επανδρωμένων συστημάτων και γενικότερα μη συμβατικού πολέμου. Η άσκηση θα κορυφωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 με την διεξαγωγή της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DVDay).

 Στο πλαίσιο της «BRIGHT STAR 2023», την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023, πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια Αλεξάνδρειας, διεθνής άσκηση μικρής κλίμακας (PASSEX) «CYP/EGY - 01/2023», μεταξύ της Διοίκησης Ναυτικού (ΔΝ) και του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) της Αιγύπτου, με την συμμετοχή του ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ και του ΠΑΘ ABU BAKR ALSEDDEQ.

Το σενάριο περιελάβανε Τακτικές Κινήσεις και Προχωρητικούς Ελιγμούς, πραγματοποίηση τεχνικών γυμνασίων, ασκήσεις επικοινωνιών και ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού.

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις, κρίνονται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχες Μονάδες φίλων κρατών, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εκπαίδευσης, τη διαλειτουργικότητα και αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχόντων δύο χωρών. Επιπλέον, αντανακλούν το ευρύ πλέγμα συνεργασιών στις οποίες συμμετέχει η Εθνική Φρουρά, συμβάλλοντας ενεργά στην κοινή επιδίωξη για την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, την Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιστράτηγο Osama Askar,  όπου συζητήθηκε η συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς στην «BRIGHT STAR 2023», οι γεωστρατηγικές προκλήσεις που αφορούν την Αν. Μεσόγειο, θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, καθώς  και τρόποι αναβάθμισης και διεύρυνσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των 2 χωρών και αποχαιρετώντας τον, τον ευχαρίστησε για την ειλικρινή συνεργασία κατά την διάρκεια της Αρχηγίας του.