Μεταθέσεις στελεχών Στρατού ΞηράςΕκδικείται το ΓΕΣ τους στρατιωτικούς που υπέβαλλαν ενδικοφανή προσφυγή για μεταθέσεις τους; Εκεί φτάσαμε;
 
Αυτά είναι τα ερωτήματα που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα, ανάμεσα σε πολλά στελέχη του ΣΞ που, σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες της ΠΟΕΣ, μαζί με την αρνητική απάντηση στις προσφυγές τους λαμβάνουν και διαταγή για άμεση υλοποίηση της μετάθεσης (έκδοση φύλλου πορείας "με τη λήψη του παρόντος").
Στρατιωτικοί διατάσσονται να μεταβούν άμεσα στις νέες υπηρεσίες τους, δίχως καμία περαιτέρω μέριμνα, ακόμα κι αν έχουν οικογένειες που θα πρέπει να αφήσουν πίσω.
 
Η κατάσταση επιδεινώνεται σε καθημερινή, πλέον, βάση με ραγδαίους ρυθμούς και τα στελέχη έρχονται αντιμέτωπα με το απάνθρωπο πρόσωπο της Υπηρεσίας, η οποία συμπεριφέρεται καθ' αυτόν τον τρόπο απλώς και μόνο επειδή μπορεί να το πράξει. Όπως προκύπτει από το έγγραφο της ΠΟΕΣ, μάλλον οι αυξανόμενες παραιτήσεις του στρατιωτικού προσωπικού που διαπιστώνει ότι δεν του έχει απομείνει άλλη λύση, δεν έχουν στείλει αρκετά ηχηρό μήνυμα το μήνυμα και τα στελέχη διαρκώς εξωθούνται στα όριά τους με διάφορους τρόπους. Αν το "στοίχημα" της Ηγεσιάς είναι ότι "αν δεν αντέχουν, ας φύγουν", κάποιος πρέπει να ενημερώσει ότι έχουν αρχίσει ήδη να φεύγουν και η ΠΟΕΣ κρούει για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

ΘΕΜΑ:   Μεταθέσεις Στρατιωτικού Προσωπικού

ΣΧΕΤ.:   α.   Ν.3883/2010 (ΦΕΚ Α’ 167, «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων – Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις»

         β.   ΚΥΑ αριθμ. Φ. 400/34/292616/Σ.4753/2016 (ΦΕΚ Β΄ 2808, «Ρύθμιση των ειδών των αδειών του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των κατηγοριών του δικαιούμενου προσωπικού, των προϋποθέσεων, της διάρκειας, καθώς και κάθε άλλου αναγκαίου ζητήματος για τη χορήγησή τους στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.»)

         γ.   ΥΑ αριθμ. Φ. 411/12/362832/Σ.8977/2023 (ΦΕΚ Β΄ 5700, «Καθορισμός Συμβουλίων Μεταθέσεων των Κλάδων και των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξειδίκευση των κριτηρίων και λοιπών θεμάτων που αφορούν στις τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις των αξιωματικών, ανθυπασπιστών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

              Κύριε Υπουργέ.

Το τελευταίο διάστημα καταφθάνουν στην Ομοσπονδία μας αυξανόμενα παράπονα και διαμαρτυρίες στελεχών του ΣΞ από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας μεταξύ των οποίων η Ροδόπη, η Ξάνθη, ο Έβρος, αναφορικά με την υλοποίηση μεταθέσεών τους εκτός Φρουράς και την πλήρη έλλειψη μέριμνας.

Πιο συγκεκριμένα, μας έχουν γνωστοποιηθεί περιπτώσεις στις οποίες απερρίφθη η ενδικοφανής προσφυγή των στελεχών στο πλαίσιο υφιστάμενων διαδικασιών και η μετάθεση διατάσσεται «από λήψεως», δηλαδή με χορήγηση φύλλου πορείας αυθημερόν, με την κοινοποίηση της απόρριψης. Τα στελέχη αυτά σε αρκετές περιπτώσεις έχουν οικογένειες, παιδιά εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, νοικιάζουν σπίτια για τα οποία θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες και, γενικά, μια σειρά από ανελαστικές υποχρεώσεις που σχετίζονται με τη μετάθεση, οι οποίες για μια ακόμα φορά συνθλίβονται κάτω από τον παραλογισμό των υπηρεσιακών αναγκών δίχως ίχνος ανθρωπιάς.

Τα στελέχη αυτά διατάσσονται να παρουσιαστούν άμεσα στις νέες Υπηρεσίες τους, να λάβουν υποχρεωτικά από αυτές την προβλεπόμενη άδεια μεταθέσεως δέκα (10) ημερών και να μεριμνήσουν για τις «εκκρεμότητες» κατόπιν παρουσίασης. Πλέον, τα επίπεδα μέριμνας έχουν φτάσει σε τόσο δυσθεώρητα ύψη, που ακόμα και η οικογένεια θεωρείται εκκρεμότητα η οποία θα πρέπει να διευθετηθεί σε 10 μέρες.

Μέσα στις εν λόγω 10 μέρες το στέλεχος θα πρέπει:

Πρώτα να βρει άμεσα κατάλληλο σπίτι για την οικογένεια. Επί τούτου υπενθυμίζουμε το ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα στέγασης που έχουμε αναδείξει κατ’ επανάληψη, γεγονός που συνήθως αναγκάζει στα στελέχη να βρουν «όποιο σπίτι να ’ναι», δηλαδή κατά βάση ακατάλληλο ή οικονομικά ασύμφορο, δίχως περαιτέρω κριτήρια (πχ πόσο κοντά θα βρίσκεται στα σχολεία ή στην Υπηρεσία).
Στη συνέχεια θα πρέπει να μεταβεί στον παλαιό τόπο όπου διέμενε, για να ετοιμάσει και αποστείλει την οικοσκευή, διευθετώντας παράλληλα όλες τις γραφειοκρατικές λεπτομέρειες σε δύο τόπους (πχ αιτήσεις ή ακύρωση συμβολαίων στον παλαιό και σύναψη νέων στον καινούριο κλπ).
Στην περίπτωση που η/ο σύζυγος είχε την τύχη να εργάζεται, πολύ απλά θα περάσει στην ανεργία μέσα σε μια νύχτα.
 Δεν θα σας κρύψουμε ότι μετά από όσα έχουν μεσολαβήσει σε επίπεδο μέριμνας, πλέον τα στελέχη αντιλαμβάνονται την ανωτέρω ενέργεια ως εκδικητική διάθεση της Υπηρεσίας έναντι όσων ασκήσουν το δικαίωμά τους και υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή, προκειμένου οι μελλοντικοί ενδιαφερόμενοι να το ξανασκεφτούν και να… αποφύγουν να θέσουν την Υπηρεσία σε «περιττές» διαδικασίες.

              Κύριε Υπουργέ.

Εάν το ΥΠΕΘΑ έχει θέσει ως στόχο την άμεση μετάσταση της «επιδημίας» των παραιτήσεων και εκτός ΠΝ, τότε σας διαβεβαιώνουμε ότι όλα τα παραπάνω βρίσκονται αναμφίβολα στη σωστή κατεύθυνση. Οι στρατιωτικοί ποτέ άλλωστε δεν θυμούνται να είχαν να αντιμετωπίσουν τέτοια πλήρη έλλειψη μέριμνας και αδιαφορία σε όλα τα επίπεδα από την Ηγεσία των ΕΔ. Αν η Υπηρεσία δείχνει τέτοια απανθρωπιά και απαξίωση στις οικογένειες, δεν θέλουμε να θίξουμε καν σε τι κατάσταση βρίσκονται και τι αντιμετώπισης τυγχάνουν τα «ελεύθερα» στελέχη.

Επειδή όμως είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για… διάλυση των ΕΔ διά της εξώθησης των στρατιωτικών σε παραιτήσεις, είμαστε βέβαιοι ότι θα μεριμνήσετε άμεσα για την εξομάλυνση των διαδικασιών στις μεταθέσεις του στρατιωτικού προσωπικού:

α.   Αφενός διά της συνολικής επιτάχυνσης της όλης διαδικασίας (κοινοποίηση μεταθέσεων – διεκπεραίωση ενδικοφανών προσφυγών – απάντηση της Υπηρεσίας).

β.   Αφετέρου διά της παροχής ικανού χρονικού διαστήματος σε όλες τις περιπτώσεις υλοποίησης μεταθέσεων μετά από απόρριψη ενδικοφανούς προσφυγής, προκειμένου να διασφαλίζεται η δυνατότητα προετοιμασίας για μια τόσο μεγάλη αλλαγή, σε όλα τα στελέχη ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης.
-- 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.Ο.Ε.Σ.