Μπαράζ εξοπλισμών! Κάναμε την αρχή με τα Marder και τώρα όλη η Αν. Ευρώπη ανανεώνει τους στόλους τεθωρακισμένων της-Ποια ΤΟΜΑ αγοράζει η κάθε χώρα;Δείτε τι αγοράζουν Πολωνοί, Ρουμάνοι, Σλοβένοι και Βούλγαροι

Με την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία να έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ στρατιωτική προγραμμάτων απόκτησης εξοπλισμού κατά μήκος του ανατολικού μετώπου του ΝΑΤΟ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν ταχύτατα τις αγορές νέων τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων μάχης πεζικού.

Οι αμυντικοί προϋπολογισμοί έχουν δει κατακόρυφη αύξηση, ενώ τα μαθήματα που πάρθηκαν από τον εν εξελίξει πόλεμο είναι αρκετά χρήσιμα για τις νέες αγορές εξοπλισμού. Αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού, οπότε τώρα χρειάζεται να τα αντικαταστήσουν.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες της περιοχής που έστειλε τεθωρακισμένα BMP, τα οποία αντικατέστησε με πολύ πιο σύγχρονα οχήματα τύπου Marder από το Βερολίνο.

Κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων αρκούνται στην αγορά ξένων οχημάτων, ενώ άλλες επιθυμούν εγχώρια συμμετοχή στα προγράμματα παραγωγής και συντήρησης των τεθωρακισμένων που αποκτούν. 

Πολωνικός Στόλος
Το υπουργείο άμυνας της Πολωνίας αναπτύσσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα απόκτησης ερπυστριοφόρων οχημάτων στην ανατολική Ευρώπη βάσει του συνολικού αριθμού μονάδων που σκοπεύεται να παραχθούν. Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Βαρσοβία είχε υπογράψει συμβόλαιο για την αγορά 1.400 οχημάτων σε ερπυστριοφόρα πλατφόρμα.

Τα οχήματα θα είναι τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού τύπου Borsuky (τα 1.000 γιατί τα υπόλοιπα 400 θα είναι Borsuk διαφόρων εκδόσεων) που θα παράγονται εντός της χώρας.


Η Πολωνία επιθυμεί ολοκλήρωση του προγράμματος μέχρι το 2035.

Ξένοι Σχεδιασμοί για την Ρουμανία
Η Ρουμανία από την άλλη σκοπεύει να αντικαταστήσει τα περίπου 200 εγχώριας παραγωγής οχήματα μάχης πεζικού τύπου MLI-84 με 298 νέα τεθωρακισμένα διάφορων σχηματισμών.

Το πρόγραμμα λέγεται πως θα κοστίσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ στο Βουκουρέστι, ενώ θα χωριστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα λάβει χώρα μεταξύ 2023 και 2031 και η δεύτερη θα ξεκινήσει μετά το 2031.


Η πρώτη φάση θα έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση 246 οχημάτων, ενώ τα υπόλοιπα θα έρθουν από την δεύτερη φάση. Τα οχήματα θα είναι ξένου σχεδιασμού και όχι ρουμάνικου.

Η Σλοβενία Αφοσιωμένη στο ΝΑΤΟ
Η Σλοβενία, μιας και υποσχέθηκε στο ΝΑΤΟ να σχηματίσει ένα μεσαίου μεγέθους τάγμα μάχης και ένα μεσαίου μεγέθους τάγμα αναγνώρισης που θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, σκοπεύει να αγοράσει 106 τροχοφόρα οχήματα μάχης πεζικού για περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια.

Η πρώτη μονάδα θα σχηματιστεί το 2027 και η δεύτερη το 2030. Πέρυσι η χώρα ήδη συμφώνησε στην απόκτηση 45 τεθωρακισμένων τύπου Boxer για 345 εκατομμύρια.

Η Βουλγαρία Κάνει Παζάρια

Και τέλος, σχεδόν στο κέντρο των Βαλκανίων, η Βουλγαρία έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της να διαπραγματευτεί μία χαμηλότερη τιμή για την πιθανή αγορά 183 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου Stryker από τις ΗΠΑ. 

Αρχικά, η Ουάσιγκτον ανέφερε πως αυτά τα οχήματα θα κόστιζαν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην χώρα, ωστόσο η Σόφια επιθυμεί να επιτύχει χαμηλότερη τιμή.