Οι τρομεροί Έλληνες Ίκαροι "αναγκάζουν" τους Τούρκους να εξοπλίσουν πλοία τους με πυραύλους αεράμυνας βεληνεκούς 100 χλμΘα τροποποιήσουν τον πύραυλο SİPER Product-1 για χρήση από τον κάθετο εκτοξευτή MILDAS

Βάσει άρθρων τουρκικών μέσων ενημέρωσης, τουρκικά πολεμικά πλοία θα εξοπλιστούν με πυραύλους αεράμυνας με αναφερόμενο βεληνεκές κρούσης 100 χιλιομέτρων. Οι διαδικασίες ενσωμάτωσης αυτών των όπλων στον τουρκικό στόλο ξεκίνησαν με την βοήθεια της τουρκικής αμυντικής εταιρείας Roketsan.

Οι Τουρκικές Φιλοδοξίες
Με τα ελληνικά μαχητικά γαλλικής προέλευσης Rafale να ενσωματώνονται ένα ένα στον ελληνικό εναέριο στόλο είναι λογικό για τους Τούρκους να βλέπουν αυξανόμενες απειλές στον ορίζοντα του Αιγαίου. Ειδικά εάν αποκτήσουμε και τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35 από τους Αμερικανούς, το πλεονέκτημά μας στους αιθέρες θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Για αυτό οι Τούρκοι αυξάνουν τις δυνατότητες αεράμυνάς τους. Φέτος είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε υπηρεσία το TCG İSTANBUL (F-515), το πρώτο πλοίο της κλάσης φρεγατών Instabul του προγράμματος MİLGEM. Μετά τον εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Τουρκία για πυραύλους αεράμυνας και συστήματα κάθετης εκτόξευσης, η τουρκική αμυντική εταιρεία Roketsan ανέλαβε να αναπτύξει εγχώρια και τα δύο αυτά συστήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία ανέπτυξε το Εθνικό Σύστημα Κάθετης Εκτόξευσης (MIDLAS) και το ενσωμάτωσε στην φρεγάτα Instabul μετά από εκτοξεύσεις στο έδαφος. Έπειτα τροποποίησαν τον πύραυλο αεράμυνας μεσαίου υψομέτρου HİSAR-O RF με αποτέλεσμα είναι να συμβατός με τον εκτοξευτή του MIDLAS.

Σύμφωνα με τουρκικές αναφορές, σύντομα εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθούν δοκιμές με το σύστημα MIDLAS και τους πυραύλους HİSAR-O RF από την τουρκική φρεγάτα TCG İSTANBUL.

Θα Τροποποιήσουν τον Πύραυλο SİPER Product-1
Οι Τούρκοι αναφέρουν πως ο πύραυλος HİSAR-O RF επιδεικνύει βεληνεκές περίπου 35 με 40 χιλιομέτρων, ωστόσο όπως προαναφέραμε θέλουν να ενσωματώσουν στο τουρκικό πολεμικό πλοίο και έναν αντιαεροπορικό πύραυλο μεγαλύτερης εμβέλειας, περίπου 100 χιλιομέτρων. Για αυτό σκοπεύουν να τροποποιήσουν τον πύραυλο SİPER Product-1, έναν νέο τουρκικό πύραυλο αεράμυνας. 

Η τροποποιημένη έκδοση του SİPER Product-1 σχεδιάζεται να είναι συμβατή με τον κάθετο εκτοξευτή MIDLAS, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί να εκτοξεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία. Απώτερος στόχος των Τούρκων είναι να γίνει ο SİPER Product-1 ο πύραυλος αεράμυνας με το μεγαλύτερο βεληνεκές στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Ωστόσο οι Τούρκοι έχουν δύσκολο και μεγάλο δρόμο μπροστά τους. Πρέπει πρώτα να γίνουν αρκετές αλλαγές και προσαρμογές στο όπλο, τόσο στο υλισμικό όσο και στο υλισμικό του συστήματος. Οι Τούρκοι ετοιμάζουν και έκδοση εναέριας εκτόξευσης του πυραύλου SİPER Product-1, η οποία αναμένεται να μπει σε υπηρεσία την περίοδο 2023 με 2024.

Έτσι, οι ελληνικές δυνάμεις πρέπει να προετοιμάζονται για αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή την ενσωμάτωση ενός πυραύλου με τέτοιο βεληνεκές από τον τουρκικό στόλο. Είναι σίγουρα μία νέα απειλή, ωστόσο οι δυνατότητες της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.