Ο Ερντογάν "το παίζει προστάτης" των απανταχού μουσουλμάνων! Απειλεί το Ισραήλ..."Ένα βράδυ ξαφνικά μπορεί να σας επισκεφθούμε"Το Ισραήλ απέσυρε από τις 19 Οκτωβρίου όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής για λόγους ασφαλείας.

Στην εντατική βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ μετά την επιθετική, προκλητική ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο παλιό αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης το Σάββατο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Εξ αφορμής της, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ελί Κοέν, ανακάλεσε όλο το διπλωματικό προσωπικό της χώρας του από την Τουρκία.

Στη διάρκεια ενός φιλοπαλαιστινιακού κρεσέντο, που συνοδεύτηκε από αντι-ισραηλινό παραλήρημα , ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε κατά του Ισραήλ την ίδια απειλή που είχε εκτοξεύσει τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά της Ελλάδας. «Ενα βράδυ ξαφνικά μπορεί να σας επισκεφθούμε», είπε στα πλήθη, υπαινισσόμενος τουρκική επέμβαση στη Γάζα, την οποία έχει ήδη ζητήσει εδώ και μέρες ο ακροδεξιός σύμμαχός του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και στην οποία αναφέρονται ακόμη και Τούρκοι ιμάμηδες στα κηρύγματά τους στην Αγια-Σοφιά.

Αναφερόμενος στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία διατηρεί σθεναρή στάση υπέρ της Παλαιστίνης και της Γάζας. Τόνισε ότι «καμία ιμπεριαλιστική δύναμη» δεν θα καταφέρει να εμποδίσει την Τουρκία να γίνει μια «ευτυχισμένη, επιτυχημένη και νικηφόρα χώρα».

Οι λεονταρισμοί αυτοί δεν πείθουν την τουρκική κοινή γνώμη, η οποία σε ποσοστό 34,5% θέλει η Τουρκία να μείνει ουδέτερη και σε ποσοστό 26,4% να μεσολαβήσει ειρηνευτικά μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metropoll. Στην ίδια έρευνα μόνο το 11,3% των Τούρκων φέρεται να υποστηρίζει τη Χαμάς, αλλά άγνωστο πόσοι επιθυμούν μια… νεο-οθωμανική απόβαση στη Γάζα.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή επισκίασε τα 100 χρόνια από την ίδρυση του κοσμικού τουρκικού κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1923, με τον Ερντογάν να προσπαθεί να αναβιώσει το χαλιφάτο ως προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων.

Καταστρέφοντας όλα τα βήματα προσέγγισης που έγιναν μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο (επανατοποθέτηση πρέσβεων, ξεπάγωμα των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων), ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «κατακτητής», συμπεριφέρεται ως «εγκληματίας πολέμου» και προσπαθεί να «ξεριζώσει» τους Παλαιστινίους από τη γη τους. Τόνισε ακόμη ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά «απευλευθερωτικό κίνημα».

«Φυσικά, κάθε χώρα έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Εδώ όμως, πού είναι η δικαιοσύνη; Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι μια αποτρόπαια σφαγή», είπε σε εκατοντάδες χιλιάδες παραληρούντες οπαδούς του που ανέμιζαν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν ματαίωσε προ ημερών την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ενώ κλιμάκωσε την ένταση, κατηγορώντας το εβραϊκό κράτος ότι γίνεται «πιόνι της Δύσης στην περιοχή» δημιουργώντας ατμόσφαιρα σταυροφορικού πολέμου ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. «Ο κύριος ένοχος πίσω από τις σφαγές στη Γάζα είναι η Δύση», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η σταγόνα, όμως, που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η εξομοίωση των «εγκλημάτων που διαπράττει εδώ και 22 μέρες το Ισραήλ στη Γάζα» με την εξόντωση Εβραίων και άλλων λαών από τους ναζί κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Υστερα από τις σκληρές δηλώσεις της Τουρκίας, διέταξα την επιστροφή των διπλωματικών μας αντιπροσώπων, προκειμένου να επανεκτιμήσουμε τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας», αντέδρασε με ανακοίνωση στο «X» (πρώην Twitter) o Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ελί Κοέν. Ωστόσο, τουρκικές διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι το μέτρο είναι άνευ νοήματος, δεδομένου ότι το Ισραήλ απέσυρε από τις 19 Οκτωβρίου όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής για λόγους ασφαλείας.

Συμφωνία με την Ισπανία για την αγορά ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης σε μια νέα συμφωνία με την Ισπανία για την αγορά ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου, μιας αναβαθμισμένης έκδοσης του TCG Anadolu.

Το πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο, το Anadolu, που είναι ειδικά διασκευασμένο για να μεταφέρει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ήταν εκείνο που άνοιξε νωρίτερα τη μεγάλη αεροναυτική παρέλαση, νωρίτερα σήμερα, ανεβαίνοντας τον Βόσπορο με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα, ακολουθούμενο από 100 άλλα πλοία. Στον ουρανό της Κωνσταντινούπολης, αεροσκάφη F16 «έγραψαν» τον αριθμό 100, για τον έναν αιώνα της Τουρκίας.

«Η Δημοκρατία μας είναι ασφαλής και σε καλά χέρια, όπως δεν ήταν ποτέ. Αναπαύσου εν ειρήνη», δήλωσε το πρωί ο Ερντογάν, επισκεπτόμενος το μαυσωλείο του Ατατούρκ στην Άγκυρα.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι επιχειρεί να διαγράψει την κληρονομιά του Ατατούρκ, ο Ερντογάν είπε στην ομιλία του ότι «αγαπά κάθε φάση του ένδοξου παρελθόντος μας».