Ένας στους τρεις στον Λίβανο τάσσεται υπέρ του πολέμου με το ΙσραήλΣχεδόν το ένα τρίτο των Λιβανέζων πολιτών τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Χαμάς στον πόλεμό της εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με νέα στοιχεία δημοσκοπήσεων για τη στάση του Λιβάνου απέναντι στον πόλεμο. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στον λιβανέζικο ειδησεογραφικό οργανισμό Al Akhbar τη Δευτέρα, με έδρα τη Βηρυτό.

Η έρευνα διενεργήθηκε από το Συμβουλευτικό Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης.

Η δημοσκόπηση βρήκε ευρεία υποστήριξη για την τρομοκρατική επιχείρηση της Χαμάς που ονόμασε « Επιχείρηση Πλημμύρα Al-Aqsa ». Από τα 400 άτομα που ερωτήθηκαν, μια ομάδα αποτελούμενη από 194 γυναίκες και 206 άνδρες, το 80% υποστήριξε την επιχείρηση.

Επιπλέον, η έρευνα ρώτησε τους ερωτηθέντες τι πιστεύουν ότι πρέπει να κάνει ο Λίβανος «ενόψει της ισραηλινής επιθετικότητας στη Γάζα;»

Η συντριπτική πλειοψηφία, 77%, απάντησε υπέρ της «πολιτικής, μέσων ενημέρωσης και λαϊκής καταδίκης».

Επιθετικά μέτρα θα μπορούσε να ακολουθήσει ο Λίβανος κατά του Ισραήλ
Πολλοί, ωστόσο, ήταν επίσης υπέρ των πρόσθετων, πιο επιθετικών μέτρων.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (52%) υποστήριξαν τη συμμετοχή του Ισραήλ σε επιχειρήσεις στα σύνορα, όπως έκανε η Χεζμπολάχ. 

Επιπλέον, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (32%) ήταν υπέρ του ανοίγματος του νότιου μετώπου, που είναι το βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, και της ένταξης στη Χαμάς στη μάχη ενάντια στο εβραϊκό κράτος.

Υπήρχαν, ωστόσο, διαφορές στη στάση μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Για παράδειγμα, ενώ η «Επιχείρηση Al-Aqsa Flood», έλαβε την υποστήριξη σχεδόν όλων των Λιβανέζων Σιιτών Μουσουλμάνων (98%), η υποστήριξη μειώθηκε στο 86% τόσο στους Λιβανέζους Σουνίτες Μουσουλμάνους όσο και στους Δρούζους.

Μεταξύ των Χριστιανών, η υποστήριξη για την επιχείρηση έπεσε στο 60%.

Ομοίως, η ομάδα που ήθελε να καταδικάσει το Ισραήλ αποτελούνταν από 97% Σιίτες ερωτηθέντες, 84% Σουνίτες ερωτηθέντες, 55% Χριστιανούς ερωτηθέντες και 75% Δρούζους ερωτηθέντες.

Επίσης, υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων σχετικά με την υποστήριξη για «άμεσο άνοιγμα του νότιου μετώπου». 

Αυτή η επιλογή υποστηρίχθηκε από τους μισούς Σιίτες, περίπου το ένα τρίτο των Σουνιτών, το 40% των Δρούζων και περίπου το 13% των Χριστιανών ερωτηθέντων.

Όσον αφορά το ποιο μέρος ευθύνεται για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή, μεγαλύτερη μερίδα των ερωτηθέντων κατηγόρησε τις ΗΠΑ παρά το Ισραήλ.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (47%) κατηγόρησαν τις ΗΠΑ σε σύγκριση με το ένα τρίτο (34%) που κατηγόρησε το Ισραήλ. Ένα άλλο 13% κατηγόρησε το Ιράν και μόνο το 5% κατηγόρησε τη Χαμάς .

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας συνέπεσε με μια ημέρα ανταλλαγής πυρών μεταξύ του Ισραήλ και των τρομοκρατικών ομάδων στον Λίβανο.

Τη Δευτέρα, επανειλημμένες εκτοξεύσεις ρουκετών από λιβανέζικο έδαφος με στόχο ισραηλινές κοινότητες και θέσεις των IDF προκάλεσαν μια σειρά από επακόλουθες αντιδράσεις των IDF με στόχο την πηγή της πυρκαγιάς.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Χεζμπολάχ είπε ότι ένα από τα μέλη της σκοτώθηκε από ισραηλινά χτυπήματα.