ΕΑΒ: Προχωρά γοργά η κατασκευή του ΑΡΧΥΤΑΣ για το ΥΠΕΘΑ - Πότε θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική πτήσηΗ Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία EAB βρίσκεται σε διαδικασίες διεκπαιρέωσης μιας κομβικής παραγγελίας από το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας για το πρώτο της μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης, το Archytas, το οποίο παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πέρυσι.

 Σχεδιασμένο για επιχειρήσεις αναγνώρισης και επιτήρησης, το Archytas έχει φτάσει σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, με την πρώτη του πτήση να έχει πλέον προγραμματιστεί για το τέλος του έτους 2023 ή τις αρχές Ιανουαρίου 2024 όπως ανέφερε η Elisabeth Gosselin στο δίκτυο C4ISRnet.

Αυτή η αλματώδης πρόοδος αντανακλά την ιεράρχηση της εγχώριας τεχνολογίας UAV από τον ελληνικό αμυντικό τομέα, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική δέσμευσή του για ενισχυμένες δυνατότητες εναέριας παρακολούθησης και επιτήρησης στην περιοχή του Αιγαίου. 

Τα στελέχη της ελληνικής εταιρείας παρουσίασαν το Archytas, που προορίζεται για αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πέρυσι. Η εταιρεία δήλωσε τότε στο Defense News ότι αναμένει το πρώτο μοντέλο Archytas (μοντέλο προπαραγωγής) να είναι έτοιμο για δοκιμαστική πτήση τον Μάρτιο του 2024.