Σκύλιασαν οι Τούρκοι να βρουν στην Ευρώπη αεροσκάφη αντάξια με τα ελληνικάΟ λόγος για την ανησυχία είναι ότι οι πύραυλοι Meteor, που έχουν μεγάλο εύρος βεληνεκούς ενδέχεται να διαταράξουν την ισορροπία μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών υπέρ της Ελλάδας σε πιθανή ένταση

Τα ελληνικά Rafale, ειδικά σε ότι αφορά τον πύραυλο  METEOR,  έχει το πάνω χέρι στο Αιγαίο και μαζί με τα F-16V αλωνίζει ήδη ανενόχλητη, προκαλώντας την οργή των Τούρκων Στρατηγών.

“Οι πύραυλοι Scalp, AM-39 και Meteor, αποτελούν υψηλής επικινδυνότητας απειλή για την Τουρκία, μαζί με το ραντάρ AESA στα αεροσκάφη Rafale κατά την διάρκεια πιθανής εναέριας μάχης. Το δικό μας ινστιτούτο Tübitak έχει ετοιμάσει παρόμοιο πύραυλο, (μόνο που δεν έχει τις δυνατότητες των γαλλικών πυραύλων)” είχε τονίσει ο Τούρκος ειδικός Anıl Şahin.

Στο σεργιάνι οι Τούρκοι για αεροσκάφη Eurofighter Typhoon για να διαφέρουν από το ελληνικό οπλοστάσιο
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι εργάζονται για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών "Eurofighter Typhoon", που παράγεται από κοινού από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία και ότι σχεδιάζουν να αγοράσουν 40 από αυτά.

Ο Γκιουλέρ απάντησε στις ερωτήσεις των βουλευτών κατά τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2024 στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ερώτηση βουλευτή για το εάν θα αγοραστεί το μαχητικό αεροσκάφος "Eurofighter Typhoon", ο Γκιουλέρ είπε: "Εργαζόμαστε για το Eurofighter. Θέλουμε να αγοράσουμε το Eurofighter. Είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αεροσκάφος. Αυτά τα αεροσκάφη σχετίζονται με την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, και η Ισπανία καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο ενδιαφέρονται.

Η Ισπανία μας είπε "ναι" και τώρα εργάζονται για να πείσουν τη Γερμανία. Η Αγγλία και η Ισπανία λένε "Θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα» είπε ο ίδιος.

Ο λόγος για την ανησυχία είναι ότι οι πύραυλοι Meteor, που έχουν μεγάλο εύρος βεληνεκούς ενδέχεται να διαταράξουν την ισορροπία μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών υπέρ της Ελλάδας σε πιθανή ένταση.

Τούρκοι αναλυτές έχουν  δηλώσει  εδώ και μεγάλο διάστημα ανοιχτά, ότι η απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale από την Ελλάδα μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και να οδηγήσει σε ήττες στις αερομαχίες την Τουρκία.

Οι Τούρκοι ειδικοί μιλώντας ξεκάθαρα την γλώσσα της αλήθειας διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα με τα Rafale μαζί με πυραύλους Scalp, Mıca, Exocet, και METEOR, θα κυριαρχεί στους αιθέρες, οπότε θα κάνουν τα πάντα στην κυριολεξία για να μάθουν τα μυστικά τους, ειδικά σε ότι αφορά τον τελευταίο πύραυλο, είτε μέσω Γαλλίας είτε αναζητώντας πληροφορίες πιθανόν λέμε εντός Ελλάδος.

Η απόλυτη κυριαρχία στο Αιγαίο είναι ο βασικός στόχος της χώρας μας, καθώς τρέχουν τα εξοπλιστικά προγράμματα που θα ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και θα «χτίσουν» απόσταση από τους εξοπλισμούς της Άγκυρας. Ήδη με τα Rafale και τα Mirage που δεν αφήνουν περιθώρια στους αιθέρες, οι Τούρκοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ενώ τρέμουν τις νέες φρεγάτες που θα πλεύσουν στο Αιγαίο.