Επιστράτευση «μαμούθ» στην Ουκρανία – Καλούνται όλοι οι άνδρες έως 60 ετών που ζουν στο εξωτερικόΟι Ουκρανοί άνδρες ηλικίας μεταξύ 25 και 60 ετών που ζουν στο εξωτερικό θα πρέπει να παρουσιαστούν για στρατιωτική θητεία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ. Το περιέγραψε ως «πρόσκληση» αλλά τόνισε ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε όποιον δεν συμμορφωθεί.

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι χρειάζονται 450.000-500.000 νέοι στρατιώτες, αλλά η επίτευξή του ήταν ένα «ευαίσθητο θέμα». Η πρόσφατη αντεπίθεση της Ουκρανίας φαίνεται να έχει σταματήσει. Το Κίεβο έχει επίσης δει οπισθοδρόμηση στην παροχή βοήθειας, με τους Ρεπουμπλικάνους των ΗΠΑ να μπλοκάρουν ένα στρατιωτικό πακέτο 61 δισ. δολαρίων και την Ουγγαρία να διακόπτει μια οικονομική συμφωνία με την ΕΕ ύψους 50 δισ. ευρώ.

Τον Νοέμβριο, η αυστριακή εφημερίδα Express επικαλούμενη τη Eurostat έγραψε οτι περίπου 650.000 Ουκρανοί άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας είχαν εγκαταλείψει τη χώρα μόνο για την ΕΕ από την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας – από τους οποίους σχεδόν 200.000 ζούσαν στη Γερμανία. Ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τους πολίτες που ζουν εκτός ΕΕ ή όσους διέμεναν οπουδήποτε στο εξωτερικό πριν από τον Φεβρουάριο του 2022.

Δεν είναι σαφές πώς η Ουκρανία θα μπορέσει να ενθαρρύνει τους πολίτες του εξωτερικού να συμμετάσχουν. Σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης Die Welt, Bild και Politico, ο Ουμέροφ περιέγραψε την προσπάθεια προσλήψεων ως «όχι τιμωρία», αλλά «τιμή». «Ακόμα συζητάμε τι θα συμβεί αν δεν έρθουν οικειοθελώς», είπε.

Δεν υπάρχουν κέντρα στρατολόγησης εκτός Ουκρανίας και οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν κανένα μέσο να αναγκάσουν κάποιον να παραστεί σε αυτά. Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι είναι σημαντικό να είναι δίκαιοι, ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους πώς θα εκπαιδευτούν και θα εξοπλιστούν, πότε και πού θα υπηρετήσουν και πότε θα απολυθούν.

Ο Ζελένσκι είπε στη συνέντευξη Τύπου του τέλους του έτους την Τρίτη ότι αυτή τη στιγμή υπήρχαν 500.000 Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο. Είπε επίσης ότι υπήρχαν προβλήματα με την εναλλαγή και τις αργίες. Επί του παρόντος, οι στρατεύσιμοι και οι εθελοντές είναι υποχρεωμένοι να υπηρετήσουν μέχρι το τέλος του πολέμου και επιτρέπεται να λαμβάνουν μόνο 10 ημέρες άδεια το χρόνο.

Συγκριτικά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε αυτή την εβδομάδα ότι 617.000 Ρώσοι στρατιώτες συμμετείχαν στη λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.