Εξαιρετικά σοβαρές εξελίξεις στο θέμα πώλησης των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ στην ΤουρκίαΚαταλύτης των εξελίξεων τις επόμενες ημέρες στο θέμα πώλησης των F-16 BLOCK-70 στην Τουρκία η στάση του  Ελληνικού και πανίσχυρου Εβραϊκού λόμπυ στις ΗΠΑ, αλλά και της Ελληνικής Κυβέρνησης, απαιτούν τη μέγιστη δυνατή προσοχή πριν να είναι αργά...

Καθοριστική είναι η εβδομάδα που έρχεται και ιδιαίτερα το επόμενο διήμερο αναφορικά με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις τις οποίες θα διαμορφώσει, αφού οι εξελίξεις κατά την εκτίμησή μας  στο θέμα  της πώλησης  ή όχι των 40 F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία θα είναι καταιγιστικές.

Ο λόγος είναι ότι Ερντογάν και Μπάϊντεν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής τους επικοινωνίας διάρκειας μίας ώρας περίπου, φέρεται σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο να συμφώνησαν, για ταυτόχρονο "πέρασμα" από το Τουρκικό Κοινοβούλιο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με  έγκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης των  40 F-16 BLOCK-70  στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν προσεγγίζοντας τη χώρα  μας,  έδωσε  ένα σοβαρό επιχείρημα  στον Μπαϊντεν έναντι  του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην προσπάθειά του να  πουλήσει τα F-16 BLOCK-70, ισχυριζόμενος ότι αφού τα βρίσκει η Τουρκία  με την Ελλάδα με την οποία υπέγραψε "Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας", δεν την απειλεί και συνεπώς δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα εν λόγω μαχητικά εναντίον της.

Με δεδομένο ότι στις 26 Δεκεμβρίου θα παρθεί απόφαση έγκρισης από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για να ακολουθήσει ψήφιση από την ολομέλεια της, αντιλαμβανόμαστε ότι στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή διεξάγονται έντονες παρασκηνιακές κινήσεις της Κυβέρνησης Μπαϊντεν προκειμένου είτε να εξασφαλιστεί η συναίνεση της πλειοψηφίας του Αμερικανικού Κογκρέσου για πώληση των 40 F-16 BLOCK-70  και 80 κιτ εκσυγχρονισμού, είτε να βρεθεί φόρμουλα παράκαμψής του σε αντίθετη περίπτωση.

Η  Ελληνική αεροπορική υπεροχή και η "μεγάλη ζαριά" του Ερντογάν να την ανατρέψει

Στην παρούσα φάση η Ελλάδα κυριαρχεί στον αέρα έναντι της Τουρκίας, μετά την απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών RAFALE και τον εκσυγχρονισμό των F-16 σε VIPER που συνεχίζεται, ενώ είναι γνωστό ότι το 2028 θα αποκτήσει μαχητικά 5ης γενιάς  F-35 από τις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα η τουρκική πολεμική αεροπορία γηράσκει, ενώ δεν έχει μέχρι στιγμής αποκτήσει κάποιο σύγχρονο  μαχητικό αεροσκάφος όπως το F-16 BLOCK-70 η το EUROFIGHTER, ως ενδιάμεση λύση για τα επόμενα χρόνια, αφού το εγχώριο τουρκικό  μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς KAAN  το οποίο θα εκτελέσει την παρθενική του πτήση στις 27 Δεκεμβρίου, αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2029.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι αν δεν πραγματοποιηθεί κάποια αλλαγή, η  Ελληνική αεροπορική κυριαρχία σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο  θα υφίσταται μέχρι το 2029 τουλάχιστον.

Η "Μεγάλη ζαριά" του Ερντογάν
Έτσι ο Ερντογάν αποφάσισε να ρίξει την "Μεγάλη ζαριά του" σε ΗΠΑ και ΗΒ, επιδιώκοντας την απόκτηση τόσο των 40 F-16  BLOCK -70  από τις ΗΠΑ όσο και  των 40  Eurofighter ταυτόχρονα.

Ειδικότερα για τα EUROFIGHTER  o Ερντογάν "τίναξε τη μπάνκα στον αέρα" με την αγορά 355 αεροσκαφών από την Airbus, σε μια κίνηση για να "Δέσει " την αγορά τους

Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως συνέπεια την ανατροπή του αεροπορικού ισοζυγίου σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο υπέρ της Τουρκίας από το 2026 και μετά, ενώ θα υποθήκευε την Βρετανική υποστήριξη στην επίλυση του Κυπριακού  a la turka.

Επισημαίνουμε πως θα πρέπει να εστιάσουνε την προσοχή μας ως Ελληνικό κράτος και ομογένεια στις κινήσεις της κυβέρνησης Μπάϊντεν και το Αμερικανικό Κογκρέσο το επόμενο διήμερο πριν να είναι πολύ αργά.

Η καλωδιακή διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης και ο ρόλος της
Παράλληλα  ξεκίνησε η καλωδιακή διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης στα πλαίσια του Euro-Asia Interconnector, η οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να  έχει έχει την "ανοχή" του Ερντογάν, που συνίστανται στο να μην  έχει πραγματοποιηθεί νωρίτερα  η οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας-Τουρκίας και Ελλάδας-Κύπρου, ούτε να  έχει επιλυθεί το Κυπριακό, αλλά και να αποκτήσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ τα F-16 BLOCK-70.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ επιθυμούν να επικρατήσει ηρεμία στην ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο, αφού  επιθυμούν το "ξεκλείδωμα" μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Ασία-Αφρική και φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου(Κύπρος-Ισραήλ), στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, αλλά και συνέχιση αποστολής στρατιωτικού  υλικού των ΗΠΑ μέσω Αλεξανδρούπολης προς Ουκρανία-Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια.

Εκτίμησή μας  είναι ότι η προσέγγιση Τουρκίας-Ελλάδας που επιχειρείται έχει ως βάση την ενέργεια στη ΝΑ Μεσόγειο, με τον καθορισμό της ενεργειακής πίτας για κάθε  χώρα, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Κύπρου στα πλαίσια του γνωστού kazan-kazan των Τούρκων.

Καταλύτης των εξελίξεων η στάση του  Ελληνικού και πανίσχυρου Ισραηλινού λόμπυ στις ΗΠΑ
Πέραν των ανωτέρω είναι γνωστή η πολύ μεγάλη επιρροή που έχει το δυνατό Ελληνικό αλλά και το πανίσχυρο Εβραϊκό λόμπυ στην Αμερικανική Κυβέρνηση και το Κογκρέσο, αφού εκτός από την ομογένειά μας ούτε η Εβραϊκή Κοινότητα στις ΗΠΑ, θα ήθελε να δει τον υποστηρικτή της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς, Ερντογάν, να "επιβραβεύεται" για την ακραία αντι-Ισραηλινή στάση του, αγοράζοντας τα F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ.