Ελληνικός Στρατός: Νέα πρόταση της ΕΛΒΟ για την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leopard-1A5Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις 6 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) από εκπροσώπους της ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων), σχετικά με τις δυνατότητες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης Leopard-1A5. 

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τη περιλαμβάνει η πρόταση της ΕΛΒΟ, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρία καταθέτει πρόταση στο ΓΕΣ για την αναβάθμιση των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης. 

Σε ανάλογη παρουσίαση, το Δεκέμβριο του 2022, όπως μάθαμε, η πρόταση αφορούσε στην αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων των αρμάτων, με επίκεντρο τα σκοπευτικά, καθώς και γενική επισκευή και ανακατασκευή των μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών μερών των αρμάτων. 

Επιπλέον, αφορούσε και στην αλλαγή όλων των υδραυλικών συστημάτων ανύψωσης του πυροβόλου καθώς και της περιστροφής του πύργου μάχης με νέα ηλεκτρικά συστήματα (η συγκεκριμένη πρόταση της ΕΛΒΟ περιλάμβανε συστήματα της ισπανικής Indra Defense).