Οι ακραίες δηλώσεις Ερντογάν και το πραγματικό σχέδιο του για την Κωνσταντινούπολη!Μόνο τυχαίες δεν είναι οι δηλώσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος που έκανε πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την απονομή βραβείων τέχνης στην Κωνσταντινούπολη, το βράδυ του Σαββάτου.

«Είναι η μεγαλύτερη τιμή από όλες να με θυμούνται ως πρόεδρο που μετέτρεψε και πάλι την Αγία Σοφία σε τζαμί» δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «τερματίσαμε την σκλαβιά της Αγίας Σοφίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος, όμως κατά το παρελθόν έχει υποστηρίξει τη «μετάβαση στο κρατικό σύστημα» καθώς και ότι Κωνσταντινούπολη δεν μπορεί «να κυβερνηθεί από την Άγκυρα».

Μάλιστα, τότε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει το οθωμανικό μοντέλο για την Κωνσταντινούπολη και ήθελε αυτονομία. (Milliyet, 23 Μαΐου 1994)

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2010, το βράδυ του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους Τούρκους να κοιτάξουν τις δυτικές χώρες.

Όταν ο Ερντογάν ήθελε αυτόνομη Κωνσταντινούπολη και το όνειρό του για φεντεραλισμό
«Θα τα δείτε όλα εκεί, θα δείτε την ομοσπονδιακή συνέλευση, θα δείτε το ομοσπονδιακό συμβούλιο(akparti.org.tr, 13 Σεπτεμβρίου 2010)», σημείωσε.

Σύμφωνα με την αντιπολιτευτική Cumhuriyet, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «υποστηρίζει το κρατικό σύστημα και τον φεντεραλισμό από το 1991».

«Σήμερα θέλουν “αυτόνομες περιοχές” με το όνομα “ζώνη ανάσχεσης” στο έδαφος του Ιράκ, όπως και στο έδαφος της Συρίας», καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.

Να σημειωθεί πως φεντεραλισμός είναι η πολιτική θεωρία που υποστηρίζει την ομοσπονδιοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης μιας χώρας.