Οι Τούρκοι θα συνεργαστούν με την Ισπανία για την ναυπήγηση αεροπλανοφόρου και φρεγατών



Η απόφαση για την έναρξη των σχεδιαστικών δραστηριοτήτων του εγχώριου αεροπλανοφόρου ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Προεδρικό συγκρότημα, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Το TCG ANADOLU Αμφίβιο Επιθετικό Πλοίο πολλαπλών χρήσεων εντάχθηκε στον κατάλογο της Διοίκησης των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων τον Απρίλιο του 2023. Μετά το TCG ANADOLU, που είναι η μεγαλύτερη ναυτική πλατφόρμα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με μήκος 232 μέτρα, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και για  το εγχώριο αεροπλανοφόρο.

Η απόφαση να ξεκινήσουν οι δραστηριότητες σχεδιασμού του «εντόπιου Αεροπλανοφόρου», έρχεται ως συνέπεια του μηνύματος που εδώ και καιρό έχει δώσει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνεργασία με την Ισπανία

Τονίζεται ότι το εγχώριο αεροπλανοφόρο θα κατασκευαστεί από κοινού με την Ισπανία, όπως και το TCG ANADOLU.

 Σχετικά με το θέμα, στη δήλωση του Προέδρου Ερντογάν το 2021, «Το πρώτο μας αεροπλανοφόρο δεν είναι στην πραγματικότητα μεγάλης κλίμακας, θα κατασκευάσουμε ένα μεγάλης κλίμακας από εδώ και στο εξής. Ήδη συμφωνούμε με τον αγαπημένο μου φίλο σε αυτό το θέμα.

»Ας ελπίσουμε ότι στοχεύουμε να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο αεροπλανοφόρο μετά το παρόν αεροπλανοφόρο και ίσως θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να εισέλθουμε στον κλάδο των υποβρυχίων».

Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης της Τετάρτης, ελήφθηκαν αποφάσεις σχετικά με την κατασκευή περιπολικών πλοίων ανοικτής θαλάσσης, νέου τύπου αποβατικών πλοίων, ναρκαλιευτικών νέας γενιάς και εθνικών σκαφών εφόδου.

Επί του παρόντος, η τουρκική αμυντική βιομηχανία συνεχίζει τις δραστηριότητες κατασκευής και εξοπλισμού περιπολικών ανοικτής θαλάσσης.

Τα ανοικτής θαλάσσης περιπολικά πλοία κλάσης HİSAR AKHİSAR και KOÇHİSAR δρομολογήθηκαν την ίδια εποχή πέρυσι. Συνολικά αναμένεται να κατασκευαστούν 10 Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης Κατηγορίας HİSAR.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού ‘τουρκικού τύπου επιθετικών πλοίων’, αναμένεται να κατασκευαστούν 10 σκάφη εφόδου. Οι κρίσιμες σχεδιαστικές δραστηριότητες των σκαφών αυτών συνεχίζονται.

Αποφασίστηκε επίσης η ναυπήγηση του 9ου, 10ου, 11ου και 12ου πλοίων του Προγράμματος MİLGEM. Τα πλοία θα κατασκευαστούν ως φρεγάτες και όχι ως αντιτορπιλικά TF-2000 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.


The Hellenic Information Team