Φρεγάτες: Τέσσερις αμερικανικές LCS και συμμετοχή στο πρόγραμμα των αμερικανικών ConstellationΦρεγάτες: Τέσσερις αμερικανικές LCS και συμμετοχή στο πρόγραμμα των αμερικανικών Constellation φέρνει η νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Τελικά τέσσερις θα είναι οι LCS που θα παραχωρήσουν δωρεάν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, εξέλιξη που βγάζει εκτός κάδρου τις ιταλικές ή γαλλικές κορβέτες καθώς και την 4η γαλλική FDI.

Oυσιαστικά η Ελλάδα, με την παραχώρηση των τεσσάρων LCS αποκτά πλοία ενδιάμεσης λύσης, έως να εδραιωθεί η συμμετοχή της Αθήνας στο πρόγραμμα των νέων αμερικανικών φρεγατών Constellation.

Φρεγάτες: Τέσσερις αμερικανικές LCS και συμμετοχή στο πρόγραμμα των αμερικανικών Constellation
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των νέων αμερικανικών φρεγατών θεωρείται άκρως σημαντική, καθώς η Αθήνα πρέπει μετά το 2030 να αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού στόλου, λόγω προχωρημένης ηλικίας των πλοίων.

Να σημειωθεί πως οι Constellation αποτελούν εξέλιξη των FREMM ενώ θυμίζουμε πως πλέον τα ελληνικά ναυπηγεία ανήκουν στους Αμερικανούς, οπότε και αυτό θα παίξει τον ρόλο του. Επίσης κρίσιμο είναι και το πρόγραμμα χρηματοδότησης των νέων πλοίων, με τους Αμερικανούς να προσφέρουν μακράν καλύτερους όρους από Γάλλους και Ιταλούς.

Με τις τρεις γαλλικές FDI, τις τέσσερις αμερικανικές LCS και τις εκσυγχρονισμένες από τους Γερμανούς ΜΕΚΟ η Ελλάδα θα πάει στη νέα εποχή του ελληνικού Στόλου.

Η Ελλάδα επιτυγχάνει έτσι άμυνα περιοχής με τις FDI και συμπληρωματική προστασία τους από τις LCS και τις MEKO ενώ στις αποστολές του ΝΑΤΟ θα συμμετέχουν και οι LCS.

Στα νέα αμερικανικά πλοία θα περιλαμβάνονται και τρία περιπολικά πλοία κλάσης Protector.