Πρόγραμμα 35 UH-60M: η Νο1 προτεραιότητα του ΓΕΣΑπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Τις τρεις υψηλότερες εξοπλιστικές προτεραιότητες του Ελληνικού Στρατού στον παρόντα χρόνο, περιέγραψε ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, κατά την συνάντηση των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με τους διαπιστευμένους συντάκτες στις 1 Φεβρουαρίου. Πρόκειται κατά σειρά για τα προγράμματα ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk για την Αεροπορία Στρατού, μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης M2 Bradley για το Πεζικό και εκσυγχρονισμού αρμάτων μάχης Leopard 2A4.

Εξ αυτών, το πρόγραμμα των ελικοπτέρων απασχολούσε το ΓΕΣ έντονα τα τελευταία χρόνια, με το ενδιαφέρον σε πρώτη φάση να συγκεντρώνει το ενδεχόμενο παραχωρήσεως μεταχειρισμένων, ως πλεονάζον υλικό (EDA). Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ αποκάλυψε ότι στις 21 Δεκεμβρίου 2021 η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε επισήμως ότι δεν υπήρχε διαθεσιμότητα ως EDA, θα μπορούσε πιθανώς να βρεθεί μικρός αριθμός παλαιών UH-60A και προτιμότερη έδειχνε η προμήθεια UH-60M νέας κατασκευής.

Είχε προηγηθεί προφορική ενημέρωση, με αποτέλεσμα στις 20 Νοεμβρίου ήδη, το ΓΕΣ να αποστείλει στο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, αίτημα Τιμής & Διαθεσιμότητας (P&A) για προμήθεια μέχρι 48 UH-60M.

Στις επαφές με την αμερικανική πλευρά, προτάθηκε να ενταχθεί μία παραγγελία στο πλαίσιο μίας μεγάλης συμβάσεως που θα ανέθετε ο Στρατός των ΗΠΑ προς την κατασκευάστρια Sikorsky, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η ίδια τιμή μονάδος. Αποτέλεσμα ήταν να διαπιστωθεί το περιθώριο για ελληνική “παρεμβολή” που θα μπορούσε να αφορά μέχρι 35 ελικόπτερα και στα τέλη Μαρτίου 2023 εστάλη Επιστολή Αιτήματος (LOR) προς τις αμερικανικές υπηρεσίες για 24 ελικόπτερα συν 11 ως δικαίωμα προαιρέσεως.

Βάσει και της συμβάσεως για τον Στρατό των ΗΠΑ, η τιμή μονάδος για το UH-60M (ελικόπτερο συν κινητήρες) καθορίστηκε σε 19,1 εκατ. $ και θεωρείται εξαιρετική. Σήμερα, ανάλογη ενημέρωση που δίνεται σε άλλους ενδιαφερόμενους, αναφέρεται σε τιμή άνω των 30 εκατ. $!

Στις 15 Δεκεμβρίου 2023 η Υπηρεσία Άμυνας Ασφαλείας και Συνεργασίας (DSCA) του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την έγκριση από το Υπουργείο Εξωτερικών της πιθανής Στρατιωτικής Πωλήσεως Αλλοδαπής (FMS) στην Ελλάδα. Όπως έγραψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, η LOA GR-B-XOZ με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2023 ελήφθη στην Ελλάδα τις πρώτες ημέρες του έτους και είναι ύψους 1.207.475.402 $, δηλαδή 1,145 δισ. €.

Στο κόστος αυτό περιλαμβάνονται 35 ελικόπτερα σε διαμόρφωση “Green”, κατά την αμερικανική ορολογία, με τις επιλογές του Ελληνικού Στρατού όσον αφορά τον εφοδιασμό των ελικοπτέρων με ηλεκτρονικά συστήματα, οπλισμό, ανταλλακτικά κ.λπ. Μέρος αυτών των επιλογών, παρουσίασε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ.

Σύμφωνα με την LOA, η προκαταβολή είναι χαμηλή και ορίζεται στα 18.092.548 $ ενώ η πρόβλεψη αποπληρωμής είναι για την περίοδο 2024-2031. Η ισχύς της LOA λήγει στις 29 Μαρτίου και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει την υψηλότερη προτεραιότητα. Πρέπει λοιπόν να γίνουν ενέργειες ώστε να ενημερωθεί η Βουλή κι εν συνεχεία να προωθηθεί στο ΚΥΣΕΑ. Πιθανώς να ζητηθεί από ελληνικής πλευράς κάποια μικρή παράταση ισχύος.

Ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρουν στον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ ότι η απόφαση προμήθειας θα αφορά εξαρχής το σύνολο των 35 ελικοπτέρων, καθώς οι ανάγκες αντικαταστάσεως των UH-1 Huey έχουν καταστεί πιεστικές.