Η μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει η Ελλάδα με τα Rafale F4Rafale: Η μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει η Ελλάδα με τα F4 σε μία ακόμα παραγγελία.

Η Ελλάδα μπορεί με μία παραγγελία έξι ακόμα Rafale να βάλει τις βάσεις για τα ελληνικά μαχητικά του μέλλοντος και αυτό γιατί τα F4 θα είναι τα μόνα από τα Rafale που θα μπορούν να εξελιχθούν σε F5, στο γαλλικό μαχητικό νέας γενιάς δλδ.

Στις 12 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας ανακοίνωσε την παραγγελία για 42 νέα αεροσκάφη Rafale.

Rafale: Η μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει η Ελλάδα με τα F4
Τα 42 Rafale θα αφορούν στα F4, τα οποία είναι τα μόνα Rafale που θα μπορούν να αναβαθμιστούν στο πρότυπο F5.

Μήπως πρέπει και η Ελλάδα να βλέπει σοβαρά την αγορά άλλων έξι (αρχικά) Rafale F4, ώστε να… μπαίνει στην ουρά για τα μαχητικά νέας γενιάς, καθώς τα F-35 (σ.σ. ίδιου επιπέδου θα είναι τα Rafale F5), θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το 2030 και μετά.

Να σημειωθεί πως το Παρίσι σκέφτεται να εκμεταλλευτεί την αγαστές σχέσεις της Γαλλίας με το «κλαμπ Rafale», που συγκεντρώνει την Ελλάδα και την Κροατία στην Ευρώπη, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ στη Μέση Ανατολή και την Ινδία και την Ινδονησία στην Ασία.

Έτσι, το γαλλικό Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων θέλει να επεκτείνει τις συνεργασίες του με βασικούς πελάτες της αμυντικής βιομηχανίας για αρκετές δεκαετίες, «ακριβώς αυτούς που της επιτρέπουν να τοποθετήσει στην πρώτη τριάδα των παγκόσμιων εξαγωγέων αμυντικών συστημάτων».

Nα σημειωθεί πως όταν οι Γάλλοι μιλούν για συμπαραγωγή των Rafale F5, ουσιαστικά μιλούν για συμπαραγωγή μαχητικών επιπέδου των αμερικανικών F35. Γιατί τέτοιων δυνατοτήτων θα είναι τα νέας γενιάς Rafale.