Τουρκία: Σοκ από τις δηλώσεις για νέο πραξικόπημα – Το όραμα του ΕρντογάνΛίγες ώρες έπειτα από τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν για την Κύπρο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Οζγκιούρ Οζέλ, έρχεται να βάλει… φωτιά.

Ο ίδιος δήλωσε πως «θα αποδεχθεί το πραξικόπημα των νέων», με τους Τούρκους δημοσιογράφους να σχολιάζουν για τη δήλωση πως «μας λένε πως οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να γίνει πραξικόπημα».

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ανέφερε: «Αν πάλι στις 3 τα ξημερώματα χτυπήσει το τηλέφωνο και μου πουν πως θα γίνεται πραξικόπημα θα σηκωθώ από το κρεβάτι για να αντιδράσω, όπως αν πουν πως το πραξικόπημα το κάνουν οι νέοι, αλλά αν είναι οι νέοι όλων των κομμάτων και πουν απομακρύνουμε όλους τους πολιτικούς άνω των 40 ετών, τότε εγώ θα παραδωθώ σε αυτό το πραξικόπημα!».

Ο δημοσιογράφος Ζαφέρ Σαχίν σχολίασε: «Για να πάρει την υποστήριξη των νέων φέρνει στην επικαιρότητα και το πραξικόπημα. Αυτός είναι ένας τρόπος το να λέει κάποιος πως οποιαδήποτε στιγμή στη χώρα μπορεί να γίνει πραξικόπημα».

Την ίδια στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε περισσότερους από 40 χιλιάδες πολίτες στην πλατεία Μπουρντούρ στην Κωνσταντινουπολη χαρακτήρισε την Τουρκία «νησί σταθερότητας».

«Όταν κοιτάζουμε όμως την γεωγραφία της καρδιάς μας, πονάει η ψυχή μας από τη Γάζα στη Συρία, από την Υεμένη μέχρι και το Αφγανιστάν δυστυχώς τα αδέλφια μας ζουν αυτή την περίοδο του Ραμαζανιού, την ζουν μέσα στον πόνο, το αίμα μέσα στη φωτιά.

Ο πόλεμος των δυο γειτόνων μας στη Μαύρη Θάλασσα, της Ρωσίας με την Ουκρανία συνεχίζεται εδω και δυο χρόνια Σε πολλές χώρες της Ευρώπης επικρατεί ο φόβος της εξάπλωσης του πολέμου στα δικά τους εδάφη. Κανένας δεν ξέρει το τι θα συμβεί αύριο και που θα ξεσπάσει κρίση. Μέσα σε όλα αυτά, η Τουρκία εμφανίζεται ως ένα νησί σταθερότητας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.