Θα Παίρνουν Κεφάλια! Το Πεντάγωνο θέλει να αναβαθμίσει όλα τα F-22 Raptor στην φονική έκδοση Block 35Για πολλούς το μαχητικό χαμηλής παρατηρησιμότητας F-22 Raptor Block 35 είναι το ισχυρότερο σε όλον τον κόσμο, ωστόσο αν το επιθυμεί η Ουάσιγκτον πρέπει να βρει και τα κεφάλαια για να το αποκτήσει

Μετά από μήνες εσωτερικών διαμαχών, το αμερικανικό κογκρέσο όχι μόνο δεν επέτρεψε στην αμερικανική πολεμική αεροπορία να αποσύρει τα 32 παλιά μαχητικά πέμπτης γενιάς F-22 Raptor έκδοσης Block 20, αλλά έθεσε και σαν στόχο υψηλής προτεραιότητας την αναβάθμιση των παλαιότερων αεροσκαφών αυτού του τύπου.

Θεωρούν το F-22 ως Ένα Στοιχείο-Κλειδί της ΠΑ των ΗΠΑ
Ο υπεύθυνος των προγραμμάτων απόκτησης της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, Άντριου Χάντερ, αναφέρθηκε εκτεταμένα στο μαχητικό χαμηλής παρατηρησιμότητας F-22 σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το Raport θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο μέχρι την αντικατάστασή του από το μαχητικό έκτης γενιάς του προγράμματος NGAD.

«Το F-22 αποτελεί μία κρίσιμη δυνατότητα» δήλωσε ο Χάντερ. «Οπότε η κορυφαία μου προτεραιότητα βραχυπρόθεσμα είναι το μαχητικό F-22» πρόσθεσε ο Αμερικανικός.

Οι δηλώσεις του Χάντερ συμβαδίζουν με τις αντιλήψεις του αμερικανικού κογκρέσου για το μαχητικό, ωστόσο πηγαίνουν κόντρα στην άποψη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία όχι μόνο είναι διστακτική στην αναβάθμιση των παλαιότερων F-22 Block 20 σε νεότερες εκδόσεις αλλά ζητά εδώ και μήνες την απόσυρση 32 αεροσκαφών αυτής της έκδοσης.

Συγκεκριμένα, πέρυσι η αεροπορία των ΗΠΑ ζήτησε από το κογκρέσο την απόσυρση 32 μονάδων F-22 Bock 20 με κύριο επιχείρημα την αποδέσμευση κεφαλαίων, τα οποία θα επενδύονταν στο πρόγραμμα NGAD που θα καταλήξει στο μαχητικό έκτης γενιάς της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, ένα μαχητικό που αναμένεται να αντικαταστήσει το Raport.

Όσο για τα μαχητικά έκδοσης F-22 Block 20 να σας ενημερώσουμε πως πρόκειται για αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν στις πρώτες φάσεις της παραγωγής της πλατφόρμας, κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι ετοιμοπόλεμα. Το κόστος επιχείρησης του στόλου F-22 των Αμερικανών κυμαίνεται στα περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως ή σχεδόν 15 εκατομμύρια δολάρια ανά μαχητικό. 

Αν και δεν είναι σίγουρο ακόμη, φαίνεται πως το κογκρέσο έχει στα προσεχή σχέδιά του να δεσμεύσει κεφάλαια για να αναβαθμίσει αυτά τα παλαιότερα F-22 Block 20 ώστε να γίνουν για πρώτη φορά πλήρως ετοιμοπόλεμα, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας μέχρι να φτάσει το αεροσκάφος επόμενης γενιάς NGAD.

Σήμερα, η νεότερη έκδοση του F-22 ονομάζεται Block 35 και διαφέρει σε μεγάλο βαθμό με την πρώιμη έκδοση Block 20. Αν θέλει το κογκρέσο πράγματι να αναβαθμίσει τα Raptor από το πρότυπο Block 20 σε Block 35 θα πρέπει να αναζητήσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Ο γραμματέας της αμερικανικής αεροπορίας Φρανκ Κένταλ είχε υπολογίσει συγκεκριμένα πως αυτή η αναβάθμιση θα κοστίσει περίπου 50 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος στο Πεντάγωνο, για να μην αναφέρουμε τα πρόσθετα κόστη συντήρησης και επιχείρησης.

Καλύτερα ας βιαστεί το κογκρέσο γιατί έχει πολύ δουλειά μπροστά του.