Επί ποδός ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ: Μετά το μακελειό στη Μόσχα αυξημένα μέτρα για τον ISIS- K και στην ΕλλάδαΣτο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθούν τα στέκια των αλλοδαπών, κυρίως υπηκόων Πακιστάν και Αφγανιστάν από όπου ο ISIS-K στρατολογεί μέλη - "Σαρώνουν" Tik Tok και Telegram

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες της Ευρώπης μετά την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Μαρτίου στη Μόσχα. Έτσι, από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (22.03.24) έχουν παρθεί επιπλέον μέτρα ασφαλείας και στην Ελλάδα.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφορίων σε συνεργασία με διάφορες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία.

Συγκεκριμένα, ενισχυμένη αστυνόμευση και ελέγχους περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι ελληνικές αρχές.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες, κυρίως στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, βρίσκονται σε επιφυλακή εντατικοποιώντας τους ελέγχους των μεταναστευτικών ροών.

Κι αυτό γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες θέλουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να εισέλθουν άτομα, τα οποία έχουν σχέση το ISIS – K, που αιματοκύλησε τη Μόσχα και στη συνέχεια να προωθηθούν στην κεντρική Ευρώπη.

Οι έρευνες θα επικεντρώνονται σε άτομα τα οποία έχουν ενδείξεις για ριζοσπαστικοποίηση και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν είτε ως «μοναχικοί λύκοι» είτε συνεργαζόμενοι σε μικρές ομάδες, όπως αυτή που έδρασε στο αιματοκύλισμα στον συναυλιακό χώρο Crocus.

Πηγές προερχόμενες από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες τονίζουν χαρακτηριστικά πως οι έλεγχοι φυσικά θα ενταθούν και στα κέντρα υποδοχής, φιλοξενίας και κράτησης μεταναστών με τη δυναμικότερη ενεργοποίηση του πληροφοριακού δικτύου αλλά και την αξιοποίηση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Προσθέτουν δε πως «στο επίκεντρο» θα βρεθούν επιπρόσθετα και τα στέκια που συγκεντρώνονται και διαβιούν κοινότητες αλλοδαπών, κυρίως υπηκόων Πακιστάν και Αφγανιστάν από όπου ο ISIS-K στρατολογεί μέλη. 

Η προσοχή των ελληνικών αρχών είναι επίσης στραμμένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο TikTok και το Τelegram, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση στρατολογεί μέλη αξιοποιώντας αυτά τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, σχεδόν διπλάσια θα είναι η αστυνόμευση σε στόχους ρωσικού ενδιαφέροντος, η οποία ήδη βέβαια υπήρχε ήδη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.