Σε εξευτελιστική κατάσταση το ΠΝ της Ευρώπης-Βελγική φρεγάτα αποσύρθηκε από την αποστολή Aspides εξαιτίας τεχνικών προβλημάτωνΟ πύραυλος αεράμυνας της Louise-Marie κόλλησε στον σωλήνα εκτόξευσης και έτσι το πλοίο δεν μπόρεσε να καταρρίψει εχθρικό drone κατά την διάρκεια εκπαίδευσης

Σε μία νέα αναπάντεχη εξέλιξη το Βέλγιο ανέβαλε την ανάπτυξη της φρεγάτας Louise-Marie στην Ερυθρά Θάλασσα ως μέρος της ευρωπαϊκής αποστολής προστασίας της ναυσιπλοΐας Aspides επειδή το σκάφος απέτυχε να περάσει τεχνικές δοκιμές κατά την εκπαίδευση. Αυτό αποκάλυψε το βελγικό υπουργείο άμυνας την Δεύτερα, ωστόσο δεν διευκρίνισε πότε θα σταλεί το πολεμικό πλοίο στην αποστολή.

Πολλά Προβλήματα στα Ναυτικά της Ευρώπης
Η νέα είδηση έρχεται λίγο αφότου σας είχαμε ενημερώσει για προβλήματα και στην δανική φρεγάτα που στάλθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, εξαιτίας των οποίων το πλοίο αναγκάστηκε να αποσυρθεί και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της χώρας να απολυθεί!

Όσον αφορά την βελγική υπόθεση, το υπουργείο άμυνας της χώρας αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες επικαλούμενο την επιχειρησιακή ασφάλεια.

Ευρωπαϊκές ιστοσελίδες αναφέρουν ωστόσο πως κατά την διάρκεια μίας προσομοιωμένης επίθεσης από εχθρικά drones, η βελγική φρεγάτα απέτυχε να εκτοξεύσει έναν αναχαιτιστικό πύραυλο αεράμυνας RIM-7 Sea Sparrow. Φαίνεται πως το εν λόγω όπλο κόλλησε στον σωλήνα εκτόξευσης. Απογοητευτική ήταν η απόδοση και των υπόλοιπων συστημάτων αεράμυνας του πλοίου, αφού όλα απέτυχαν να προστατεύσουν το σκάφος από το εχθρικό drone. Εκτός από τα 16 κελιά εκτόξευσης πυραύλων αεράμυνας, η Louise-Marie διαθέτει επίσης και ένα πυροβόλο όπλο 76 χιλιοστών τύπου Oto Melara, όπως και πολυβόλα όπλα και ένα οπλικό σύστημα κοντινής απόστασης τύπου Goalkeeper.

Το Βέλγιο είναι στην πραγματικότητα η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που συναντά τεχνικά προβλήματα με τα σκάφη του κατά την διάρκεια της αποστολής Aspides. Εκτός από την βελγική φρεγάτα Louise-Marie και την δανική Iver Huitfeldt και η γερμανική φρεγάτα Hessen επίδειξε ανησυχητική επιχειρησιακή ετοιμότητα όταν εκτόξευσε κατά λάθος δύο αναχαιτιστικούς πυραύλους κατά ενός αμερικανικού drone τύπου MQ-9 Reaper.

Για την ώρα η βελγική φρεγάτα Louise-Marie παραμένει στην Μεσόγειο Θάλασσα. Να σας ενημερώσουμε πως αποτελεί την μία από τις συνολικά δύο φρεγάτες που επιχειρεί σήμερα το βελγικό πολεμικό ναυτικό. Ήταν προγραμματισμένο να διασχίσει το Στενό του Σουέζ στις 12 Απριλίου αλλά όπως προαναφέραμε τα σχέδια αυτά αναβλήθηκαν.

«Ο διοικητής του πλοίου και το γενικό επιτελείου αποφάσισαν να παρατείνουν την εκπαιδευτικό περίοδο της φρεγάτας αφού τα αποτελέσματα της τελευταίας εκπαίδευσης και των νεότερων τεχνικών δοκιμών δεν είναι τα ικανοποιητικά» εξήγησε το υπουργείο, προσθέτοντας πως «τα εν λόγω ελαττώματα αναλύονται σήμερα και θα γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές».