Ο κίνδυνος νέας σύγκρουσης πλανάται στα Δυτικά Βαλκάνια



Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Politico ότι το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την 25η επέτειο της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας δεν είναι κλειστό για τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι οι δυτικές αντιπροσωπείες κατηγορούν μόνο τη σερβική ηγεσία για την τρέχουσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αγνοώντας το γεγονός ότι η παράνομη επίθεση του ΝΑΤΟ ήταν το έναυσμα για καταστροφικές τάσεις στα Βαλκάνια.

Ο Νεμπένζια επισημαίνει ότι ο κίνδυνος μιας νέας σύγκρουσης, που προκλήθηκε από δυτικές χώρες, διαφαίνεται σήμερα πάνω από τα Βαλκάνια.

«Τα γεγονότα ξεκίνησαν με την ενορχηστρωμένη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας – SFRY και συνεχίστηκαν με την εισβολή του ΝΑΤΟ το 1999.

Σήμερα, τα ίδια μέλη της Συμμαχίας, αφενός, υποστηρίζουν ενεργά το καθεστώς της Πρίστινα, αφετέρου υποκριτικά δηλώνουν ότι η παρουσία του ΟΗΕ (UNMIK) θα πρέπει να μειωθεί το συντομότερο δυνατό γιατί φέρεται να μην ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς και στην απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», λέει.

Από την πλευρά της, όπως δηλώνει ο Νεμπένζια, η Ρωσία κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να ματαιώσει τα καταστροφικά σχέδια των δυτικών χωρών και όχι μόνο για να αποτρέψει το χάος στα Βαλκάνια, αλλά και για να βοηθήσει τους λαούς να εγκαθιδρύσουν διαρκή ειρήνη στην περιοχή, γράφει η σερβική alo!.