Βόμβα Αμερικανικού ΜΜΕ: Τα τουρκικά S-400 θα μπορούν να εντοπίζουν τα ελληνικά F-35Παραδοχή αμερικανικής σελίδας για την ικανότητα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 να εντοπίζει μαχητικά χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth)

Σε μία πρωτοφανής κίνηση, ένα αμερικανικό μέσο ενημέρωσης παραδέχτηκε πως το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 της Ρωσίας επιδεικνύει τρομερές δυνατότητες, μεταξύ των οποίων και την ικανότητα να στοχεύει μαχητικά  χαμηλής παρατηρησιμότητας, δηλαδή stealth αεροσκάφη όπως το F-35 Lightning II.

Τα Αλλάζει Όλα 
Όπως είναι γνωστό, οι Ρώσοι προωθούν το σύστημα S-400 ως ένα αντιαεροπορικό όπλο που μπορεί να τα βάλει με οποιοδήποτε αεροσκάφος είναι σήμερα επιχειρησιακό. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και τα πιο προηγμένα μαχητικά των ΗΠΑ, τα stealth αεροσκάφη F-35 και F-22 που θεωρητικά είναι σχεδόν «αόρατα» στα εχθρικά ραντάρ.

Αν και τα δυτικά μέσα αμφισβητούσαν για χρόνια αυτές τις ρωσικές αναφορές, χαρακτηρίζοντάς τες «υπερβολικές» ή ως «προπαγάνδα», νέο δημοσίευμα της διάσημης The Washington Post αναφέρει πως οι δυνατότητες του S-400 επιτρέπουν στο σύστημα να αντιμετωπίζει την τεχνολογία stealth. Η σελίδα επικαλείται στρατιωτικούς ειδικούς για αυτήν της την παραδοχή.

Θα Εντοπίζονται τα Ελληνικά F-35 από τους Τουρκικούς S-400;
Μιλώντας στην διάσημη αμυντική σελίδα The EurAsian Times, η αμυντική αναλύτρια Patricia Marins δήλωσε πως «αναφορικά με την σύγκριση του μαχητικού F-35 κα του συστήματος αεράμυνας S-400 της Ρωσίας, μόνο οι Τούρκοι έχουν πραγματοποιήσει σχετικές δοκιμές και γνωρίζουν τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τις τουρκικές αναφορές, το S-400 μπορεί να εντοπίσει τόσο F-16, όσο και F-35 και F-22. Αυτό όμως μπορούν να το επιβεβαιώσουν μόνο οι Τούρκοι».

Αυτό σημαίνει πως η Άγκυρα είναι αισιόδοξη ότι τα συστήματα S-400 που αγόρασε από την Μόσχα θα την βοηθήσουν να στοχεύει τα ελληνικά stealth μαχητικά F-35 πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο στην διεθνή σκηνή οι απόψεις διίστανται. Πολλοί είναι αυτοί που αντικρούονται στις τουρκικές αναφορές και πιστεύουν ότι η κατάρριψη stealth μαχητικών είναι δύσκολη ή ακόμη και αδύνατη από οποιοδήποτε σύστημα αεράμυνας, είτε αυτό λέγεται S-400 είτε Patriot κλπ.

Στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να ανησυχεί τους χειριστές των F-35, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας στο μέλλον, είναι όχι εάν ένα εχθρικό σύστημα S-400 μπορεί εντοπίσει το stealth αεροσκάφος τους, αλλά αν μπορεί να το παρακολουθήσει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα κατά την πτήση του. Εάν απλά το ανιχνεύσει και δεν μπορεί να το παρακολουθεί σταθερά τότε η κατάρριψή του είναι σχεδόν αδύνατη. 

«Με απλά λόγια, η αποτελεσματικότητα αυτών των συστημάτων κατά του F-35 εξαρτάται από τις συνθήκες» κατέληξε η ειδικός, αφήνοντας αναπάντητα ερωτηματικά.