«Η Ελλάδα είπε ότι δεν θα στείλει συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία», ρωσικά mediaΗ Ελλάδα έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα στείλει συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία για να μην θέσει σε κίνδυνο τις δυνατότητες της δικής της αεράμυνας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM , σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για «μυστική διπλωματία», δημοσιεύει σήμερα το Ria Novosti.

Οι Financial Times έγραψαν τη Δευτέρα ότι οι σύμμαχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ασκούν έντονη πίεση στην Ελλάδα και την Ισπανία να παράσχουν στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας Patriot και S-300 επειδή οι ανάγκες τους «δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πιέσεις ασκήθηκαν και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Ο Μαρινάκης διέψευσε αυτό το δημοσίευμα σε ενημέρωση της Δευτέρας, αλλά μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την άρνηση ως «μισόλογα» και κατηγόρησε τις αρχές για «μυστική διπλωματία».

Η αντιπολίτευση ζήτησε άμεση απάντηση στο κατά πόσο αληθεύει το δημοσίευμα των Financial Times ότι ασκούνται πιέσεις στην Ελλάδα και να προβεί σε πλήρη ενημέρωση για όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα .

«Απάντησα ξεκάθαρα ότι δεν θα λάβουμε μέτρα που θα έθεταν σε κίνδυνο το αποτρεπτικό δυναμικό της χώρας, την αεροπορική άμυνα της χώρας, και αφού μου ζητήθηκε για άλλη μια φορά να απαντήσω σε δημοσιεύματα, σε φήμες σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία σε αυτό το επίπεδο, νομίζω ότι δεν υπήρχε περιθώριο παρερμηνείας, ωστόσο, σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να το επαναλάβω στο ραδιόφωνό σας», είπε ο Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον REAL FM.

Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν επίσης να σχολιάσουν δημοσιεύματα από τα οποία προκύπτει ότι η Αθήνα συμφωνεί να προμηθεύσει αεράμυνα στην Ουκρανία εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλάβουν να αντικαταστήσουν τους πυραύλους Patriot και S-300 που έχουν στη διάθεσή της η Ελλάδα με νέους πυραύλους.

«Δεν έχω τέτοια στοιχεία. Όταν απαντώ σε τέτοιες ερωτήσεις, εμμένω σε αυτά που μου λένε τα αρμόδια υπουργεία. Μπορώ να επαναλάβω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας, την αεράμυνα της και προς το παρόν η ελληνική πλευρά δεν έχει τέτοια πρόθεση», είπε ο Μαρινάκης.

Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα θα στείλει συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία εάν λάβει πυραύλους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έτσι αποφύγει την επιδείνωση των αμυντικών της δυνατοτήτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

«Όχι, όχι, όχι. Δεν θέλω να μείνει τίποτα ασαφές. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Αυτή τη στιγμή, απλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ένα μήνυμα με το οποίο δεν είμαι εξοικειωμένος και δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το τι λέει. Δεν ξέρω τίποτα για αυτό που θα μπορούσα τουλάχιστον να επιβεβαιώσω», είπε ο Μαρινάκης.

Η Ρωσία πιστεύει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία παρεμβαίνουν στη διευθέτηση, εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και «παίζουν με τη φωτιά».

 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι κάθε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για τη Ρωσία.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο με την προμήθεια όπλων, αλλά και με την εκπαίδευση προσωπικού στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες χώρες.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η άντληση της Ουκρανίας με όπλα από τη Δύση δεν συμβάλλει στις διαπραγματεύσεις και θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

Ria Novosti