Δένδιας: Μισθολογικά Ανθυπολοχαγών και παραχώρηση 300 τ.μ. από ΜΤΣ για «ΕΛΚΑΚ»Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, μιλώντας, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφέρθηκε αναλυτικά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ανέφερε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

• Υπάρχει μια διάταξη που αφορά το επίδομα στόλου, για την οποία είμαστε όλοι σύμφωνοι. Όλοι είμαστε σύμφωνοι και το έχουμε συζητήσει ως αδικία που προήλθε εκ νομοτεχνικού λάθους σε προηγούμενη ρύθμιση. Και να σας πω από τώρα ότι θα φέρω, εάν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, και μια διάταξη για τα μισθολογικά των Ανθυπολοχαγών ενόψει Πανελλαδικών Εξετάσεων, γιατί είχε παρατηρηθεί μείωση του αριθμού των εισερχομένων για να υπάρχει κινητροδότηση.

• Και βεβαίως το τελευταίο που περιμέναμε Ναύαρχε (σ.σ. Ευάγγελος Αποστολάκης) είναι παρατήρηση επί των θεμάτων του Μετοχικού Ταμείου. Μας λέτε ότι «στερούμε δικαιώματα του Μετοχικού Ταμείου». Υπήρξατε στο Υπουργείο. Πόσα έδωσε, Ναύαρχε, το Υπουργείο στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού πέρυσι; 19,1 εκατομμύρια ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Πόσα έδωσε στη δεκαετία; 161 εκατομμύρια ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου, όχι από κρατήσεις.

 Γιατί να θέλουμε να στερήσουμε κάτι από το Μετοχικό Ταμείο; Και αναπτύσσεται στο δημόσιο διάλογο ένα απίστευτο γαϊτανάκι παρατηρήσεων γιατί το νομοθέτημα ζητάει από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού 300 τετραγωνικά για να στεγασθεί το «ΕΛΚΑΚ», το οποίο θα επισκευάσει, θα συντηρήσει, θα αναπτύξει και θα δημιουργήσει προγράμματα, από το οποίο το Μετοχικό Ταμείο τελικά θα έχει έσοδα, γιατί υπάρχουν παρακρατήσεις από τα εξοπλιστικά. Και αυτό το καταλογίζετε ως αρνητικό; Και άλλαξα τη διατύπωση ακριβώς για να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία, όταν το Μετοχικό Ταμείο – εγώ έτρεχα να διεξάγω την υπόθεση κατά της Τράπεζας Πειραιώς που διπλασιάστηκε το μίσθιο του Attica από τα 7 εκατομμύρια στα 13,5 εκατομμύρια ευρώ -, και δεν νοιαζόμαστε πραγματικά για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού; Πώς λέγονται αυτά τα πράγματα;