Εντοπίστηκε νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί



Νεκρός είναι ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν  όταν συνετρίβη το ελικόπτερο που τους μετέφερε χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή της χώρας, εν μέσω πυκνής ομίχλης.

Την είδηση μεταδίδει η κρατική τηλεόραση του Ιράν ενώ νωρίτερα την επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας Μανσούρ σε ανάρτησή του.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι οι εικόνες από το σημείο έδειξαν ότι το αεροσκάφος έπεσε σε μια βουνοκορφή, αν και δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση για την αιτία της συντριβής.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι ο Ραΐσι πετούσε με ένα αμερικανικό ελικόπτερο Bell 212.

Νωρίτερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν σε ελικόπτερο Bell 212 το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες είναι όλοι νεκροί.

"Το ελικόπτερο του προέδρου εντοπίστηκε. Ομάδα έρευνας και διάσωσης πλησιάζουν τον τόπο της συντριβής (...) η κατάσταση δεν είναι καλή", τόνισε νωρίτερα ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχουσέιν Κουλιβάντ.

Αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι "δυστυχώς" φαίνεται πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί, προσθέτοντας ότι το ελικόπτερο απανθρακώθηκε εντελώς.   

Δεν υπάρχει "καμιά ένδειξη" ότι υπάρχουν επιζώντες στον τόπο της συντριβής του ελικοπτέρου Bell 212 στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και άλλοι αξιωματούχοι, μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Συλλυπητήρια από Χαμάς και Χούθι για τον θάνατο Ραΐσι

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις ακολούθησαν την είδηση του θανάτου του πρόεδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε. 

Η Χαμάς με δήλωσή της εξέφρασε τα "βαθιά συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη" της Χαμάς στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, την ιρανική κυβέρνηση και τον ιρανικό λαό για "αυτή την τεράστια απώλεια".

Επαίνεσε τους νεκρούς Ιρανούς ηγέτες για την υποστήριξη του παλαιστινιακού ζητήματος και της αντίστασης κατά του Ισραήλ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι "βαθιές ρίζες" του Ιράν θα του επιτρέψουν να ξεπεράσει "τις επιπτώσεις αυτής της μεγάλης απώλειας".

Από την πλευρά του ο αρχηγός των Χούθι Μοχάμεντ Άλι Αλ Χούθι, με ανάρτησή του εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια. "Ζητάμε από τον Θεό να δώσει στις οικογένειές τους υπομονή και παρηγοριά. Πραγματικά ανήκουμε στον Αλλάχ και σε Αυτόν θα επιστρέψουμε Ο ιρανικός λαός θα παραμείνει προσκολλημένος στους πιστούς ηγέτες του λαού του, με το θέλημα του Θεού". έγραψε.