Είναι επίσημο: Οι τουρκικοί S-400 θα χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις για πρώτη φορά!



Τι αναφέρουν οι Τούρκοι:

”Το αμερικανικό επιχειρηματικό και οικονομικό περιοδικό Forbes δημοσίευσε μια ανάλυση του συστήματος αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας μέσου βεληνεκούς S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία. Στη δημοσιευμένη ανάλυση, τονίστηκε ότι οι πύραυλοι S-400 της Τουρκίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά του PKK στα σύνορα με το Ιράκ.

Υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Τουρκίας, σχετικά με τους S-400 εδώ και πολύ καιρό. Αμερικανοί αξιωματούχοι απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 λόγω της αγοράς των S-400. Η Τουρκία, από την άλλη, ενίσχυσε τη δική της αμυντική βιομηχανία και απέκτησε προϊόντα όπως τα KAAN, KIZILELMA και Bayraktar TB3 SIHA, που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής όλου του κόσμου.

Η Τουρκία, η οποία πρόσθεσε S-400 στο απόθεμά της το 2019 παρά την πίεση των ΗΠΑ να αποτρέψει την παραγγελία, αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νούλαντ δήλωσε ότι εάν λυθεί το πρόβλημα των S-400, η Τουρκία μπορεί να γίνει ξανά δεκτή στο πρόγραμμα των F-35. Ωστόσο, η Türkiye ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι δεν ήθελε να εγκαταλείψει το σύστημα S-400.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ζητήσει από την Τουρκία να στείλει τους S-400 στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν αντιμετώπισε ευγενικά αυτό το θέμα και συνέχισε να διατηρεί τους S-400. Η πρόταση για αποστολή των πυραύλων στην Ουκρανία τον Μάιο του 2023 απορρίφθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Forbes, η Άγκυρα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυραυλικά συστήματα S-400 στην επιχείρηση που προγραμματίζεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι. Οι S-400 μπορούν να αναπτυχθούν στα σύνορα με το Ιράκ και να χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK για πρώτη φορά.

Η Τουρκία αγόρασε δύο τάγματα S-400 και περισσότερους από 150 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του περιοδικού Forbes, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν να αναπτύξουν S-400 στα σύνορα με το Ιράκ, να τους χρησιμοποιήσουν επιχειρησιακά για πρώτη φορά και να ενεργοποιήσουν τους πυραύλους.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ S-400: Η Τουρκία αγόρασε δύο συστήματα S-400 που αποτελούνταν από τέσσερις «εταιρείες». Είναι γνωστό ότι ο αριθμός των μπαταριών στις τέσσερις εταιρείες είναι 36. Μια μπαταρία S-400 αποτελείται από τρία κινητά οχήματα: εκτοξευτήρα, ραντάρ και κέντρο διοίκησης. Υπάρχουν συνολικά 144 βλήματα στα δύο συστήματα S-400, 72 σε κάθε σύστημα και 48 βλήματα ως ανταλλακτικά. Υποστηρίζεται ότι η Τουρκία αγόρασε 192 πυραύλους από τη Ρωσία. Η εμβέλεια των πυραύλων του S-400 είναι περίπου 400 χιλιόμετρα και μπορεί να καταστρέψει στόχους σε υψόμετρο 185 χιλιομέτρων. Οι πύραυλοι 48N6E3/E2, 9M96E, 9M96E2 και 40N6E χρησιμοποιούνται στο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S400.”