Θα αποκτήσουμε πυραύλους JASSM-ER για τα ελληνικά αεροσκάφη F-16V αποκτώντας δυνατότητα στρατηγικού πλήγματοςΟι Τούρκοι δοκίμασαν τα αποβατικά ZAHA στην άσκηση “ Θαλασσόλυκος κατά “ ελληνικού νησιού”-24-Αν επιχειρήσουν οτιδήποτε θα δεχθούν ισοδύναμο κτύπημα μέσα στις βάσεις τους στην Μικρά Ασία

Εδώ και ένα μήνα έχει φτάσει η απάντηση των Αμερικανών, στην επιστολή για την διαθεσιμότητα και το κόστος των αμερικανικών πυραύλων μακρού πλήγματος JASSM που θα εξοπλίσουν όπως όλα δείχνουν τα ελληνικά F-16 Viper.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι κάθε πύραυλος αγγίζει το 1,5 εκ. Δολάρια, και όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα μετά τους SCALP-EG θα αποκτήσει και πυραύλους JAASM.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μαρίνο Γκασιάμη, η Πολεμική μας Αεροπορία κινείται δυναμικά με επαφές προκειμένου να αποκτήσει τα όπλα αυτά που θα εξοπλίσουν τις ελληνικές “Οχιές”.

Ανώτατη στρατιωτική πηγή είχε επιβεβαιώσει στο Πενταπόσταγμα πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την έκδοση εκτεταμένου βεληνεκούς.

Αν προχωρήσει αυτή η υπόθεση και ο συγκεκριμένος πύραυλος αποκτηθεί, θα θέτει εντός βεληνεκούς των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας ακόμα και την ίδια την Άγκυρα και θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα αποκτά αυτή την δυνατότητα.

Στην κανονική του έκδοση το βεληνεκές του είναι 370 χιλιόμετρα κάτι που τον καθιστά υπέρτερο του πυραύλου Κρουζ Scalp-EG που διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία.

Σε απλά ελληνικά, η Πολεμικής μας Αεροπορία θα έχει την δυνατότητα σε οποιαδήποτε πολεμική σύρραξη, να κτυπήσει τις τουρκικές αεροπορικές βάσεις, τόσο αυτές που βρίσκονται κοντά στα μικρασιατικά παράλια, όσο και αυτή του Ικονίου από Κύπρο μεριά.

Αυτός ο πύραυλος θα προσδώσει στην χώρα μας πρωτόγνωρες  δυνατότητες και μαζί με τους γαλλικούς Scalp-EG, απειλούν ισοδύναμα την τουρκική πολεμική μηχανή.

Οι Τούρκοι δοκίμασαν τα αποβατικά ZAHA στην άσκηση “ Θαλασσόλυκος-24
Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός Στόλος δοκίμασε σε άσκηση κατάληψης “ Γαλάζιας Νήσου”, όπως την αναφέρουν οι Τούρκοι σχεδόν πάντα στο σενάριο, τα νέα αποβατικά τους τύπου ZAHA.

Το αποβατικό ZAHA είναι ένα όχημα που έχει τη δυνατότητα να καλύψει την απόσταση μεταξύ του αποβατικού πλοίου και της ακτής, όσο το δυνατόν γρηγορότερα κατά τη διάρκεια μιας αποβατικής επιχείρησης.

Κατά την φάση απόβασης, εξέρχεται από το αποβατικά πλοία με μεγάλη ταχύτητα, επιτρέποντας στα τουρκικά στρατεύματα να αποβιβαστούν υπό προστασία στην εχθρική ακτή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτές οι ασκήσεις ενδιαφέρουν κυρίως το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, ενώ σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, θεωρεί δεκάδες ελληνικά νησιά ως μη ελληνικά, με διάφορες αστείες και τραγελαφικές προφάσεις, εμπλέκοντας συνθήκες όπως η αυτής της Λωζάννης και των Παρισίων.

Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική πλευρά οφείλει να γνωρίζει ότι οποιαδήποτε πολεμικού τύπου ενέργεια, τώρα ή στο μέλλον θα πληρωθεί με ισχυρότατη απάντηση.