Με νέους πανίσχυρους κινητήρες τα ελληνικά Black HawkΜε νέας γενιάς πανίσχυρους κινητήρες που θα έχουν 50% μεγαλύτερη απόδοση από τους υπάρχοντες θα εφοδιάζονται τα ελικόπτερα Black Hawk, που θα παραλάβει ο Ελληνικός Στρατός. Χθες έγιναν στον αμερικανικό στρατό τα αποκαλυπτήρια των νέων κινητήρων.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι νέοι βελτιωμένοι κινητήρες Τ901 που θα εφοδιάζουν τα Black Hawk των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων παραδόθηκαν στο εργοστάσιο της κατασκευάστριας εταιρείας, στο West Palm Beach της Φλόριντα των ΗΠΑ, αφού προηγουμένως πήραν την έγκριση από το αρμόδιο κλιμάκιο του αμερικανικού στρατού.

Ο κινητήρας των ελικοπτέρων
Ο κινητήρας T901 θα αυξήσει την ισχύ του Black Hawk κατά 50%, βελτιώνοντας παράλληλα την απόδοση καυσίμου. Το στοιχείο αυτό αποτελεί κρίσιμο παράγοντα του οδικού χάρτη για ένα ολοκληρωτικά εκσυγχρονισμένο Black Hawk, που θα συνεχίσει να υπηρετεί τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για τα επόμενα 45 χρόνια.

Οι δοκιμές έγιναν σε Black Hawk UH-60M, δηλαδή ιδίου τύπου με αυτά που θα αρχίσει να παραλαμβάνει η Ελλάδα μετά το 2027.

Με τις βελτιώσεις, πρώτα στους κινητήρες κι εν συνεχεία στα ηλεκτρονικά συστήματα, οι Αμερικανοί υπολογίζουν ότι θα συνεχίσουν να έχουν αυτόν τον τύπου του ελικοπτέρου εν υπηρεσία μέχρι το 2070.


Οι δύο κινητήρες T901 θα εγκατασταθούν σε ένα δοκιμαστικό αεροσκάφος Black Hawk για δοκιμές εδάφους και πτήσης.

Ήδη, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας τρέχουν οι διαδικασίες ώστε να εγκατασταθούν επιπλέον 2 κινητήρες Τ901 σε ένα δεύτερο ελικόπτερο ώστε να επιταχύνουν το πρόγραμμα των δοκιμών.

Οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού UH-60M συνεχίζουν να επικεντρώνονται κυρίως στο ITE, καθώς και στο Modular Open Systems Approach/ψηφιακή ραχοκοκαλιά και στα Launched Effects. Οι ψηφιακές καινοτομίες, όπως ένα νέο ψηφιακό δίδυμο υποστήριξης, βελτιώνουν την ασφάλεια και την ετοιμότητα αποστολής, ενώ μειώνουν τον δαπανηρό χρόνο διακοπής λειτουργίας και την απρογραμμάτιστη συντήρηση.

Ο νέος κινητήρας και τα ηλεκτρονικά δεν θα προσφέρουν μόνο βελτιωμένες επιδόσεις κατά 50% αλλά και μεγαλύτερη αξιοπιστία. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερες βλάβες και μικρότερο κόστος συντήρησης.

Όλα τα νέα συστήματα πρόκειται να εγκατασταθούν, αφού περάσουν τις απαραίτητες δοκιμές στην νέα παραγγελία των ελικοπτέρων του αμερικάνικου στρατού, μέρος της οποίας είναι και τα συνολικά 35 ελικόπτερα της Ελλάδας.

Το κόστος για τα Black Hawk
Όπως έχουμε ήδη δημοσιεύσει αναλυτικά στο enikos.gr, η τελική τιμή της κάθε μονάδας ανέρχεται στα 19 εκατ. ευρώ τη στιγμή που αυτή τη στιγμή η επίσημη τιμή πώλησης είναι στα 27 εκατ. ευρώ, δηλαδή 34% πάνω. Ο λόγος που η Ελλάδα αγοράζει σε αυτή την τιμή είναι γιατί όταν υπέβαλε το αίτημα «κλείδωσε» την τιμή αγοράς με την αντίστοιχη του αμερικανικού στρατού, που είχε τότε προχωρήσει σε μεγάλη παραγγελία ελικοπτέρων.

Επιπλέον, όλα τα ελικόπτερα έρχονται με συστήματα αυτοπροστασίας, βασικό εξοπλισμό και είναι όλα οπλισμένα.

Η τελική τιμή φθάνει τα 1,13 εκατ. ευρώ και σε αυτή περιλαμβάνονται επιπλέον 4 κινητήρες, συλλογές εργαλείων και υποστήριξη (Follow On Support) για 2 + 5 χρόνια. Η διαφορά είναι ότι στα πρώτα 2 υπάρχει και το κόστος αγοράς των εργαλείων υποστήριξης των ελικοπτέρων ενώ τα επόμενα 5 περιλαμβάνουν μόνο τα ανταλλακτικά.

Το ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων Black Hawk, το οποίο εμπιστεύονται περισσότερα από 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξανόμενου αριθμού συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ, παρέχει απαράμιλλη παγκόσμια διαλειτουργικότητα, αυξάνοντας σημαντικά την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας και όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Με τον υπάρχοντα στόλο S-70B και τα νεοαποκτηθέντα ελικόπτερα MH-60R ναυτικής συνεργασίας του ΠΝ, η Ελλάδα θα επιχειρεί με διάφορες παραλλαγές της οικογένειας ελικοπτέρων Hawk και θα επωφεληθεί από τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα διαχείρισης και υποστήριξης ενός στόλου αποτελούμενου από πλατφόρμες με κοινά χαρακτηριστικά.

Ως το κορυφαίο ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων στον κόσμο με 5 εκατομμύρια ώρες σε συνθήκες μάχης, το Black Hawk θα προσφέρει στην Ελλάδα μια σειρά επιχειρησιακών δυνατοτήτων και την εντάσσει σε ένα παγκόσμιο οικοσύστημα με περισσότερα από 5.000 ελικόπτερα Hawk.

enikos.gr