Η Μόσχα μελετά σχέδια βομβαρδισμού της βρετανικής βάσης στο Ακρωτήρι της Κύπρου αποκαλύπτει Ρώσος ειδικόςΓια άλλη μία φορά η Μεγαλόνησος στο επίκεντρο της κόντρας Δύσης με Ρωσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής

Η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση από την Συρία έναντι μίας βρετανικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο. Σε αυτήν την δήλωση προέβη ο Αντρέι Κλίντσεβιτς σε συνέντευξή του με την Tsargrad, μεταδίδει η ρωσική Gazeta. Ο Κλίντσεβιτς, ο οποίος αποτελεί επικεφαλής του Κέντρο Μελέτης Στρατιωπολιτικών Συρράξεων, μοιράστηκε με τον κόσμο τις εκτιμήσεις του για την κατάσταση.

Η Κύπρος Πάλι στο Στόχαστρο της Μόσχας;
Σύμφωνα με τον Ρώσο, η βρετανική αεροπορική βάση στην Κύπρο βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα από την συριακή επικράτεια. Ο ίδιος εκτίμησε πως «εάν μία ρωσική ομάδα κατά λάθος έπληττε αυτήν την βάση και κατέστρεφε δεκάδες αεροσκάφη, τότε η Βρετανία θα δέχονταν ένα σημαντικό πλήγμα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ότι η Δύση απαντάει με βία σε τέτοιες περιπτώσεις».

Ο Κλίντσεβιτς πρότεινε περαιτέρω πως η Ρωσία ίσως πρέπει στο σύντομο μέλλον να πράττει και αυτήν όπως πράττει η Δύση, δηλαδή πιο αποφασιστικά και εκδικητικά. Σημείωσε πως η Μόσχα θα μπορούσε να ξεκινήσει να προμηθεύει όπλα στους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή να πληρώσει το ΝΑΤΟ με το ίδιο νόμισμα που πληρώνει αυτό την Ρωσία στην Ουκρανία.

Και κάπως έτσι η Κύπρος επιστρέφει ακόμη μία φορά στο κέντρο των θεωρητικών σεναρίων αναφορικά με ρωσικά πλήγματα κατά της Δύσης. Και λέμε ξανά διότι στο παρελθόν και άλλοι ειδικοί και έχουν αναφερθεί στο σενάριο ρωσικού βομβαρδισμού των βρετανικών βάσεων στην Μεγαλόνησο. Τον Απρίλιο του 2024 για παράδειγμα, η βρετανική Telegraph προειδοποίησε και αυτή πως η βάση του Λονδίνου στην Κύπρο θα μπορούσε να γίνει στόχος των ρωσικών δυνάμεων στην Συρία.

Αν και κάτι τέτοιο ακούγεται μη ρεαλιστικό για τους περισσότερους, οι ειδικοί προειδοποιούν πως μία τέτοια ρωσική επιθετική επιχείρηση θα έβγαζε απόλυτο νόημα. Η βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρο έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, αφού επιτρέπει σε βρετανικά αεροσκάφη να επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο και σε τμήματα της ένθερμης Μέσης Ανατολής. Ειδικά αν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η βάση αυτή θα μετατραπεί σε κομβικό σημείο για τις επιχειρήσεις των δύο στρατοπέδων στην Μέση Ανατολή και ειδικά στην Συρία.

Έφτασε στην Παλαιστίνη το πρώτο πλοίο που ακολούθησε την διαδρομή Κύπρος-Γάζα με φορτηγίδα και 200 τόνους τροφίμων (Εικόνες)

Όπως και να έχει οι Βρετανοί έχουν επίγνωση της κρίσιμης σημασίας των εγκαταστάσεών τους και για αυτό προστατεύουν την βάση στο Ακρωτήρι εξονυχιστικά με συνεχείς περιπολίες ένοπλων φρουρών και προηγμένα οπλικά συστήματα.