Η Ρωσία απειλεί να στοχοποιήσει «ξένους» στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία



«Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι οποιοσδήποτε Γάλλος στρατιωτικός εκπαιδευτής στην Ουκρανία θα είναι «νόμιμος στόχος» για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις», γράφει το αραβικό δημοσίευμα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Αφρική, όπου η απογοήτευση από τις δυτικές χώρες έχουν ωθήσει αρκετές χώρες προς τη Μόσχα, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κογκό, Ντένις Σασού Νγκέσο,  δήλωσε ότι οποιοσδήποτε Γάλλος στρατιωτικός εκπαιδευτής στην Ουκρανία θα είναι «νόμιμος στόχος» για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Σε ό,τι αφορά τους Γάλλους εκπαιδευτές, νομίζω ότι είναι ήδη παρόντες στο ουκρανικό έδαφος», εξήγησε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στους στρατιωτικούς εκπαιδευτές που ενδέχεται να στείλει η Γαλλία για να εκπαιδεύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

Και πρόσθεσε: «Ανεξάρτητα από το καθεστώς τους, στρατιωτικοί αξιωματούχοι ή μισθοφόροι αντιπροσωπεύουν νόμιμο στόχο για τις ένοπλες δυνάμεις μας».

Ο Ανώτατος Διοικητής του Ουκρανικού Στρατού ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε υπογράψει έγγραφα που επιτρέπουν στους Γάλλους στρατιωτικούς εκπαιδευτές να φτάσουν σύντομα στα ουκρανικά κέντρα εκπαίδευσης.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα σχολιάσει «φήμες ή αποφάσεις που θα μπορούσαν να ληφθούν».

Ο Μακρόν ανέφερε ότι θα εξηγήσει λεπτομερώς την υποστήριξη της Γαλλίας κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 80η επέτειο της D-Day αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Επίσης την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε : «Οι εκπαιδευτές που εκπαιδεύουν τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου δεν έχουν κανενός είδους ασυλία και δεν έχει σημασία αν είναι Γάλλοι ή όχι».

Σημειώνεται ότι στην Ουκρανία βρίσκονται και Έλληνες εκπαιδευτές για τη χρήση των μαχητικών αεροσκαφών F-16.