Οι πιλότοι των ελληνικών Rafale “αναχαίτισαν” με επιτυχία ιταλικά F-35 στην Κρήτη δείχνοντας ότι κατέχουμε καλά την τέχνηΤα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο μας δείχνουν τον τρόπο να μεγαλώσει η χώρα μας με ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο χθες νοτίως της Κρήτης, και εντός του FIR Αθηνών, τέσσερα ελληνικά Rafale επιδόθηκαν σε εικονικές αερομαχίες με 2 ιταλικά F-35 και με δύο ιταλικά AV-8B Harrier II, τα οποία είχαν απονηωθεί από το αεροπλανοφόρο Cavour.

Οι Έλληνες πιλότοι εντυπωσίασαν τους Ιταλούς που τους "αναχαίτησαν" στα πλαίσια εκπαίδευσης, δείχνοντας σε εχθρούς και φίλους, ότι καλά καλά την τέχνη αυτή στο ΝΑΤΟ.

Άλλωστε οι σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο με τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη με Τούρκους αλλά και Πακιστανούς ( σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές) πιλότους, τους κρατά σε φόρμα για κάθε πολεμικό ενδεχόμενο στη ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αύριο επίσης αναμένεται να καταπλεύσει στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος η φρεγάτα «Υδρα» που πήρε μέρος στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, και είναι ήδη σε πορεία επιστροφής προς την χώρα μας.

Η συμβολή της στην προστασία εμπορικών πλοίων από τους πυραύλους «Χούθι» ήταν καθοριστική, αφού σε δύο περιπτώσεις απέκρουσε τα drones των Χούθι.

Επίσης είχαμε εκπαίδευση της Φρεγάτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (F465), του ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ (P79) και του Υποβρυχίου ΝΗΡΕΥΣ (S111) με πολεμικά πλοία του γαλλικού, ισπανικού και ιταλικού Ναυτικού στη θαλάσσια περιοχή βόρεια Κρήτης την 03 Ιουνίου 2024.

Την  Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, του Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνομένων Βλημάτων (Τ/ΠΚ) ΒΛΑΧΑΚΟΣ και του Υποβρυχίου (Υ/Β) ΝΗΡΕΥΣ, με το ιταλικό Αεροπλανοφόρο ITS CAVOUR, με την ιταλική Φρεγάτα ITS ALPINO, με την γαλλική Φρεγάτα FS ACONIT, με το γαλλικό Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) FS SOMME και με την ισπανική Φρεγάτα ESPS NUMANCIA, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν γυμνάσια αντιμετώπισης πολλαπλής απειλής, επικοινωνιών και προχωρητικών ελιγμών.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Η Τουρκία αμφισβητεί με την Γαλάζια Πατρίδα ΝΑ της Κρήτης

Τούρκος αναλυτής είχε αναφέρει το 2022, ότι επέκταση της Ελλάδος νοτίως της Κρήτης συνιστά "βιασμό" της Τουρκίας.

Για την πιθανή επέκταση στα 12 ν.μ. νοτίως της Κρήτης, γνωστοί Τούρκοι "αναλυτές" έχουν προειδοποιήσει την Αθήνα ακόμα και με δράση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Δημοσιογράφοι και αναλυτές σχολιάζουν, μπροστά σε μεγάλους χάρτες της Ανατολικής Μεσογείου που αποτυπώνονται οι παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας, πως η επέκταση στα 12 ν.μ. «δημιουργεί προβλήματα» κυρίως προς την πλευρά της Λιβύης, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα θα καταπατήσει δικαιώματά της που απορρέουν από το αμφιλεγόμενο τουρκο-λιβυκο μνημόνιο.

Ελληνικά υποβρύχια μη επανδρωμένα οχήματα αλλάζουν την ισχύ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού μας

Σύμφωνα άρθρο μας, “το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει και νέα υποβρύχια drones που ήδη σχεδιάστηκαν κι ετοιμάζονται για κατασκευή, παρέχουν στο Πολεμικό μας Ναυτικό πλήρη υπεροχή και κάτω από τη θάλασσα”.

Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες και δεν μπορούμε ( ίσως και δεν πρέπει να υπάρχουν λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους).

Κινούμαστε προς την ορθή κατεύθυνση-Έρχεται το ελληνικό μη επανδρωμένο υποβρύχιο μέσω προγράμματος ΦΑΙΑΞ.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το υπουργό Άμυνας κ. Δένδια η χώρα μας δεν έχει επικεντρωθεί μόνο στα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά έχει και άλλα σχέδια που αφορούν τα περιβόητα UUV (Unmanned Underwater Vehicles).