Βρέθηκε οπλοστάσιο στο Κερατσίνι – Συνελήφθη Σουηδός κατηγορούμενος για πολιτική βία από την EuropolΟι Αρχές της Σουηδίας ενημέρωσαν πως ο 60χρονος στο Κερατσίνι έχει αρκετές χειροβομβίδες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει εναντίον πολιτικών.

Ένα ολόκληρο οπλοστάσιο είχε στο σπίτι του ο 60χρονος Σουηδός στο Κερατσίνι που συνελήφθη από την Αστυνομία και, ειδικότερα, από το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Συγκεκριμένα, είχαν διαβιβαστεί στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας από το Τμήμα EUROPOL πληροφορίες από τη Σουηδία, που αφορούσαν στην αναζήτηση, με σκοπό την εξακρίβωση της διεύθυνσης κατοικίας του 60χρονου κατηγορούμενου, για τον οποίο διεξάγουν έρευνα οι Αρχές της χώρας του, ώστε να του επιδόσουν απόφασης ανάκλησης της άδειας οπλοκατοχής του από τη σουηδική Αστυνομία και την κατάσχεση των όπλων για τα οποία του είχε χορηγηθεί άδεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iEidiseis, ο 60χρονος ήταν νόμιμος κάτοχος επτά όπλων, τα οποία όμως δεν βρέθηκαν, όταν έγινε προσπάθεια να κατασχεθούν από τις σουηδικές Αρχές και θεωρήθηκε ότι πιθανόν τα «φυγάδεψε» στο σπίτι του στην Αθήνα, καθώς και ότι έχει στην κατοχή του αρκετές χειροβομβίδες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει εναντίον πολιτικών.

Σύμφωνα με τις Αρχές της Σουηδίας, ο 60χρονος είναι ύποπτος στη Σουηδία για απειλές σε βάρος πολιτικών, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, περί εκρηκτικών υλών και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Επίσης, εξαπέλυε απειλές μέσω δύο λογαριασμών του στην εφαρμογή TikTok.

Αναφορικά με την εγκληματική δραστηριότητα, αλλά και το ποινικό παρελθόν τόσο του 60χρονου όσο και των μελών της οικογένειάς του, οι Αρχές της Σουηδίας ενημέρωσαν τις ελληνικές ότι η σύζυγός του είναι, επίσης, ύποπτη για τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος, ενώ ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας ενεπλάκη σε υποθέσεις ναρκωτικών, κλοπών και εκβιασμών και είναι ο λόγος αποχώρησης της οικογένειας από τη Σουηδία, καθώς είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του που σχετίζονταν με τη δραστηριοποίηση του στη διακίνηση ναρκωτικών.

Από τις αναζητήσεις στις διαθέσιμες εφαρμογές του πληροφοριακού συστήματος της Ελληνικής Αστυνομίας προέκυψε ότι ο 60χρονος ταξίδεψε στη χώρα μας, στα μέσα περασμένου Απριλίου, οδικώς με αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του και, μάλιστα, έχει προβεί στην έκδοση ελληνικού Φορολογικού Μητρώου από τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Πειραιά. Εκεί είχε δηλώσει διεύθυνση κατοικίας επί της οδού Πλάτωνος στο Κερατσίνι και, όπως εξακριβώθηκε, έμενε εκεί με την οικογένειά του.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας εντόπισαν στο σπίτι του, στο Κερατσίνι, τον 60χρονο και τον προσήγαγαν στην έδρα Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας.
Το οπλοστάσιο που βρέθηκε στο Κερατσίνι

Σε έρευνα που διενεργήθηκε, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στο σπίτι του στο Κερατσίνι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όλα τα όπλα και το εξάρτημα για τα οποία οι Αρχές της Σουηδίας είχαν προβεί σε απόφαση ανάκλησης και κατάσχεσης.

Αναλυτικά, πρόκειται για τα εξής όπλα:

Ραβδωτό τυφέκιο, μάρκας CZ, διαμετρήματος (cal) 22 (5,6x15R)

Δίκαννο αλληλεπίθετο λειόκαννο τυφέκιο, μάρκας Bettinsoli, μοντέλου Tarcisio, διαμετρήματος (cal) 12

Ημιαυτόματο πιστόλι, μάρκας Browning, διαμετρήματος (cal) 22 (5,6x15R)

Ημιαυτόματο πιστόλι, μάρκας Glock, διαμετρήματος (cal) 9mm (9x19)

Επαναληπτικό λειόκαννο τυφέκιο, μάρκας Armsan (Scandium), διαμετρήματος (cal) 12

Ραβδωτό τυφέκιο, μάρκας Browning, διαμετρήματος (cal) 308 (7,62x51)

Σιγαστήρας, μάρκας Stalon

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων (ανάλογων προς το διαμέτρημα των παραπάνω όπλων εξαιρουμένου του ημιαυτόματου πιστολιού μάρκας Glock)

Τρεις διόπτρες, οι δύο εκ των οποίων ήταν προσαρμοσμένες στα τυφέκια

Εννέα φορητοί ασύρματοι πομποδέκτες

Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων των Αρχών Σουηδίας, επ’ ονόματι του ανωτέρω, στο οποίο περιλαμβάνονται τα ανωτέρω όπλα (εξαιρουμένου του ημιαυτόματου πιστολιού μάρκας Glock)

Σε σωματική έρευνα που διενεργήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν επτά πλαστικοποιημένες άδειες κατοχής των αναζητούμενων όπλων και του σιγαστήρα, εκδοθείσες από τις Αρχές της Σουηδίας.

Ο κατηγορούμενος δεν τήρησε την προβλεπόμενη από τη σχετική νομοθεσία διαδικασία εισαγωγής από το εξωτερικό όπλων και λοιπών εξαρτημάτων – αντικειμένων, τα οποία ανευρέθηκαν στην κατοχή του και δη των όπλων για τα οποία είχε σχετική άδεια των Αρχών της Σουηδίας και είχαν καταχωριστεί στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων. Επίσης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις μεταφοράς μη τηρούμενης και της σχετικής διαδικασίας του ημιαυτόματου πιστολιού, μάρκας GLOCK, μοντέλου 17, διαμετρήματος 9mm, με σειριακό αριθμό BD500, το οποίο έφερε προσαρμοσμένο γεμιστήρα, ιδίας μάρκας, χωρητικότητας 17 φυσιγγίων διαμετρήματος 9mm, το οποίο έφερε στην κατοχή του. Ποτέ δεν δήλωσε τα όπλα στις αστυνομικές Αρχές ότι στερείται αδείας και, ως εκ τούτου, έφερε παρανόμως στην κατοχή του τα ανωτέρω όπλα, φυσίγγια και εξαρτήματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων.
Τι υποστήριξε ο 60χρονος συλληφθείς στο Κερατσίνι

Ο 60χρονος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι έφερε τα όπλα στο σπίτι του στην Αθήνα, βασισμένος στο γεγονός ότι κατείχε άδεια γι’ αυτά και εμπεριέχονταν στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων των Αρχών της Σουηδίας (εξαιρουμένου του ημιαυτόματου πιστολιού μάρκας Glock), αγνοώντας ότι απαιτείται άδεια για την κατοχή τους στη χώρα μας.

Για το ημιαυτόματο πιστόλι μάρκας Glock, δε, ανέφερε αρχικά ότι είχε λάβει άδεια αγοράς και κατοχής από τις Αρχές της Σουηδίας, πλην όμως δεν εγκρίθηκε η καταχώρισή του στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων που ήδη κατείχε και επιπλέον ότι γνώριζε πως έπρεπε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία χορήγησης άδειας κατοχής αυτού στην ελληνική επικράτεια και σκόπευε να το πράξει, πλην όμως αγνοούσε, λόγω περιορισμένου χρόνου παραμονής στη χώρα μας, τις υπηρεσίες όπου έπρεπε να αποταθεί.

Ακόμα, ανέφερε ότι δεν έχει ασκήσει δραστηριότητες κυνηγιού ή σκοποβολής στη χώρα μας, ούτε είναι εγγεγραμμένος μέλος σκοπευτικού ομίλου. Στον συλληφθέντα επιδόθηκε η απόφαση περί ανάκλησης της άδειας κατοχής όπλων και κατάσχεσης αυτών και το έγγραφο χορήγησης πληροφοριών αναφορικά με την εν λόγω απόφαση, ενώ στις αρμόδιες Αρχές της Σουηδίας θα αποσταλεί συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από τον ίδιο έτερο έγγραφό τους («Αποδεικτικό ειδοποίησης»).

Όλα τα όπλα ως κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη διενέργεια των κατά περίπτωση αναγκαίων εργαστηριακών – συγκριτικών εξετάσεων και τη φωτογράφισή τους.

Ο συλληφθείς κατηγορούμενος, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις», οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Πηγή: www.ieidiseis.gr