Θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας! Ο Μακρόν ανακοίνωσε την μεταφορά δεκάδων Mirage 2000-5 στην ΟυκρανίαΑυτά τα μαχητικά είναι ειδικά σχεδιασμένα για αερομαχίες, οπότε αναμένεται πως θα απειλήσουν ρωσικά μαχητικά, πυραύλους κρουζ και drones καμικάζι της Μόσχας

ΟΓάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποκάλυψε σχέδια μεταφοράς μαχητικών τύπου Mirage 2000-5 στην Ουκρανία. Η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή λίγο μετά από μία αναπάντεχη ανακοίνωση της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας περί παραλαβής 2 αεροσκαφών έγκυρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS) τύπου Saab 340 από την Σουηδία.

Η Ανακοίνωση του Μακρόν
«Αύριο θα ξεκινήσουμε μία νέα συνεργασία και θα ανακοινώσουμε την μεταφορά μαχητικών τύπου Mirage 2000-5 στην Ουκρανία από την γαλλική κατασκευάστρια Dassault, όπως επίσης θα ανακοινώσουμε την έναρξη εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στην Γαλλία» είπε ο Μακρόν κατά την διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης εχθές, σύμφωνα με το France 24. Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε κατά την διάρκεια της 80ης επετείου της Απόβασης στην Νορμανδία κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (D-Day).

«Ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε την έναρξη ενός νέου προγράμματος συνεργασίας με την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει την εκπαίδευση 4.500 Ουκρανών στρατιωτών, την εκπαίδευση πιλότων και την μεταφορά μαχητικών τύπου Mirage 2000-5 στην χώρα» ανέφερε η ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Σήμερα, η γαλλική πολεμική αεροπορία επιχειρεί περίπου 30 μαχητικά τύπου Mirage 2000-5F, τα πρώτα από τα οποία τέθηκαν σε λειτουργία τα πρώτα έτη της δεκαετίας του '2000. Η έκδοση Mirage 2000-5F είναι ουσιαστικά μία αναβάθμιση της παλαιότερης έκδοσης Mirage 2000-5.

Τα γαλλικά μαχητικά Mirage 2000-5F διαθέτουν ραντάρ τύπου RDY, δηλαδή τα ίδια ραντάρ με την παλαιότερη έκδοση Mirage 2000-5. Αυτά τα ραντάρ είναι βέβαια αρκετά καλύτερα από προηγούμενα ραντάρ που συναντούμε σε παλαιότερες εκδόσεις του Mirage 20000, αφού επιτρέπουν στους πιλότους των αεροσκαφών να παρακολουθούν περισσότερους στόχους ταυτόχρονα. Αυτή μπορεί να αποδειχθεί μία κρίσιμη δυνατότητα και για τους Ουκρανούς πιλότους, οι οποίοι τα βάζουν συχνά με πολλαπλούς ρωσικούς πυραύλους κρουζ και drones καμικάζι.

Αν και δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για αυτό το ζήτημα, ειδικοί εκτιμούν πως το Παρίσι αναμένεται να αποστείλει στο Κίεβο προηγμένα πυρομαχικά μαζί με τα Mirage 2000-5F. Μία πιθανή επιλογή αποτελούν εκδόσεις του πυραύλου αέρος-αέρος και πέρα οπτικού βεληνεκούς MICA, μιας και η έκδοση Mirage 2000-5F είναι ειδικά σχεδιασμένη για αερομαχίες. Βέβαια το γεγονός αυτό δεν σημαίνει πως η Γαλλία δεν μπορεί να στείλει και πυρομαχικά αέρος-εδάφους για τα ουκρανικά Mirage.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως τα Mirage 2000-5F που θα αποσταλούν στην Ουκρανία βρίσκονται σήμερα σε ενεργό λειτουργία στην γαλλική πολεμική αεροπορία, υπερασπίζοντας τον εναέριο χώρο του κράτους. Όπως και να έχει όμως το Παρίσι σχεδίασε να τα αποσύρει τα ερχόμενα έτη λόγω παλαιότητας.