Έρχεται το τέλος των ΟΥΚ όπως τους ξέρουμε-Τα USV θα αντικαταστήσουν τους βατραχανθρώπους στον υποβρύχιο πόλεμοΗ Ουκρανία έδειξε τον τρόμο για πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς αποστολές ναυτικού πολέμου κατά εχθρικών βάσεων και πλοίων

Όπως είναι γνωστό, πάρα πολλά έθνη διαθέτουν μονάδες ειδικών δυνάμεων στο πολεμικό τους ναυτικό. Συνήθως αυτές οι δυνάμεις ονομάζονται ομάδες υποβρύχιων καταστροφών, όπως και οι περίφημοι ΟΥΚ της χώρας μας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται για τους ξακουστούς Navy SEAL, οι οποίοι χρησιμοποιούν εξειδικευμένα υποβρύχια σκάφη για να φτάνουν αθόρυβα στις εχθρικές ακτές.

Αν και οι ομάδες υποβρύχιων καταστροφών, γνωστοί και ως βατραχάνθρωποι, είναι πολύ χρήσιμοι στο πεδίο της μάχης διότι αναλαμβάνουν κρίσιμες αποστολές έναντι εχθρικών ναυτικών βάσεων και πολεμικών πλοίων, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος έχει δείξει πως στο προσεχές μέλλον αυτοί οι κομάντος θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από ναυτικά drones, τουλάχιστον εν μέρει.

USV Αντί για ΟΥΚ;
Φυσικά μιλάμε για τα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV), τα οποία αποκαλούνται και ναυτικά drones. Έχουν αποδείξει ότι πρόκειται για πολύ φονικά συστήματα, τουλάχιστον στην Μαύρη Θάλασσα όπου οι Ουκρανοί τα χρησιμοποιούν για να πλήξουν ρωσικές ναυτικές βάσεις με πολεμικά πλοία. Τυπικά αυτές είναι αποστολές που θα αναλάμβαναν μονάδες βατραχανθρώπων, ωστόσο τα USV αποδεικνύονται όλο και πιο αποτελεσματικά σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Παράλληλα, όπως όλες οι μη επανδρωμένες πλατφόρμες έτσι και τα ναυτικά drones δεν θέτουν σε κίνδυνο κανέναν στρατιώτη. Οι χειριστές βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση και καθοδηγούν το drone προς το εχθρικό σκάφος. Αφού συγκρουστεί με τον στόχο του τα εκρηκτικά που μεταφέρει το drone πυροδοτούνται και συχνά η έκρηξη είναι τόσο ισχυρή που το πλοίο-στόχος μπορεί ακόμη και να βυθιστεί. Αυτό που πρέπει να κάνει το πλήρωμα του πλοίου-στόχου είναι να εντοπίσει και να καταστρέφει το εχθρικό USV έγκαιρα, πριν πλησιάσει πολύ κοντά στο πλοίο.

Στην Ουκρανία ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των αποστολών ναυτικού πολέμου πραγματοποιείται με την βοήθεια μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας. Έτσι, οι Ουκρανοί δεν ρισκάρουν τις ζωές βατραχανθρώπους τους, τουλάχιστον όχι σε αυτές τις πολύ επικίνδυνες επιχειρήσεις. Πολλές φορές το να στείλεις μία ομάδα κομάντο σε μία εχθρική ναυτική βάση είναι αποστολή αυτοκτονίας, για αυτό και πλέον το Κίεβο επιλέγει να στέλνει τους βατραχανθρώπους του σε πιο ασφαλή αποστολές. Για τις πιο κρίσιμες και επικίνδυνες αποστολές επιλέγει κάποιο drone από την μεγάλη γκάμα USV που διαθέτει.

Η Ουκρανία σήμερα διαθέτει αρκετά διαφορετικά ναυτικά drones, ωστόσο συνεχίζει να αναπτύσσει νέες τέτοιες πλατφόρμες. Σύντομα πολλές χώρες του ΝΑΤΟ θα αποκτήσουν τα δικά τους USV, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ίσως στο μέλλον αυτά τα drones πάρουν την δουλειά και των δικών μας ΟΥΚάδων.


ΠΗΓΗ