Σκληρή κριτική ασκείται από τα ΜΜΕ της γειτονικής μας χώρας στις ΗΠΑ υποστηρίζοντας πως επενδύουν στην Κύπρο με στόχο να βλάψουν την Τουρκία.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, τα Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως «Οι ΗΠΑ ανοίγουν βάσεις στην Κύπρο, υποδέχονται τον πρόεδρο της Κύπρου και τους δίνουν όπλα».
Χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος Χαντέ Φιράτ ρώτησε αν η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, δηλαδή ο Ντόναλντ Τραμπ θα υποχωρήσει από την απόφαση αυτή.
Ακόμη, ο ανταποκριτής του CNN Turk στην Ουάσινγκτον Γιούνους Πακσόι απάντησε: «Θέλω να υπενθυμίσω πως τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υφυπουργός των ΗΠΑ με τη ‘Νότια Κύπρο’ (Κυπριακή Δημοκρατία) είχε υπογράψει μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.
Το είχαμε παρατηρήσει. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο ηγέτης της ‘Νότιας Κύπρου’ (πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας) είχε επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο και τον είχε υποδεχθεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Αυτό είχε να συμβεί 28 χρόνια. Τελευταία φορά αυτό το είχε κάνει ο Μπίλ Κλίντον.
Δηλαδή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, υποδοχή στον Λευκό Οίκο, και τώρα η πώληση όπλων με απόφαση του προέδρου. Να θυμίσω πως οι ΗΠΑ ανοίγουν και βάση στην Κύπρο.
Όσον αφορά αν θα αλλάξει κάτι η νέα κυβέρνηση, κατά την άποψη μου εδώ δεν ασκείται κάποια πολιτική μεταξύ των κυβερνήσεων, εδώ μιλάμε για την κρατική πολιτική των ΗΠΑ, αυτή ασκείται τώρα. Κι αυτό να το προσθέσω».