Ο Αμπντούλ Μαλίλ αλ Χούθι, ηγέτης των φιλοϊρανών ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, δήλωσε σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν: «Τα χέρια μας είναι στη σκανδάλη· μπορούμε να αναλάβουμε στρατιωτική δράση εάν χρειαστεί», γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Οι Χούθι δήλωσαν: «Εμπλεκόμαστε σε διάφορες δραστηριότητες και έχουμε τα χέρια μας στη σκανδάλη ενάντια σε κάθε είδους κλιμάκωση. Στρατιωτική επέμβαση θα λάβει χώρα όταν οι εξελίξεις στην περιοχή το απαιτήσουν. Θεωρούμε αυτόν τον αγώνα ως αγώνα ολόκληρης της μουσουλμανικής κοινότητας».
Η ένταξή του στον πόλεμο είναι μόνο θέμα χρόνου
Οι Χούθι δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε κλιμάκωση ως απάντηση στις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν, λέγοντας: «Τα χέρια μας είναι στη σκανδάλη· μπορούμε να αναλάβουμε στρατιωτική δράση εάν χρειαστεί».
«Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγχουν την περιοχή»
Οι Χούθι δήλωσαν ότι οι δυνάστες στοχεύουν άμεσα την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, ότι η Συρία γίνεται συνεχώς αντικείμενο εκμετάλλευσης και ότι μια ολοκληρωμένη επίθεση κατά του Ιράν λαμβάνει χώρα μέσω της Υεμένης, προσθέτοντας: «Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγξουν την περιοχή γενικότερα». Ο ηγέτης των Χούθι είχε καλέσει σε μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις υποστήριξης του Ιράν σε όλη την Υεμένη, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Σαναά.
Επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν στρατιωτική επίθεση στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον. Το Ιράν ανταπέδωσε με επιθέσεις σε στόχους που είχε εντοπίσει σε διάφορες χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ, το Κατάρ (όπου βρίσκονται αμερικανικές βάσεις), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν.
Στις επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, σκοτώθηκε ο Ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και πολλοί άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας, Χοσεΐν Κερμανπούρ, ανακοίνωσε ότι 926 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.
—
