Ο Μητσοτάκης έριξε «Βόμβα» για τα F-35: Θα θέσει θέμα αγοράς μαχητικών στον Τραμπ – Περισσότερους S-400 παίρνει η Τουρκία


Στο μαραθώνιο των εξοπλισμών μπαίνει ακόμα πιο ενεργά η Ελλάδα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον θα τεθεί και το ζήτημα αγορά του stealth μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35, τη στιγμή που έγινε γνωστό πως η Τουρκία βρίσκεται σε συζητήσεις για αγορά επιπλέον συστημάτων S-400.

Για πρώτη φορά επισήμως η χώρα μας ανοίγει θέμα εξοπλισμού της Πολεμικής μας Αεροπορίας με τα υπερσύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς, F-35. Αυτό αποκαλύπτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Τo Βήμα».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα εξοπλιστικά, είπε πως στις επαφές που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουάριου στην Ουάσιγκτον, θα συζητήσει και το θέμα της απόκτησης μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F-35.


Βάζει όμως και μία προϋπόθεση, λέγοντας ότι αυτό θα συμβεί όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία είπε ότι δεν υπάρχει κερδισμένος σε ένα τέτοιο σενάριο. Ερωτηματικά δημιουργήθηκαν από την εν λόγω δήλωση καθώς το πρώτο σενάριο που έρχεται στο μυαλό είναι η συνδιαχείριση στο Αιγαίο, ενώ ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο της προσφυγής στη Χάγη.

Πάντως ο πρωθυπουργός, στον απόηχο των δεκάδων παραβιάσεων και υπερπτήσεων που πραγματοποίησαν την Παρασκευή, τουρκικά μαχητικά, έστειλε και μήνυμα στην Άγκυρα, λέγοντας πως η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο, αλλά διαθέτει και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.

Η Τουρκία σε συζητήσεις με τη Ρωσία για περισσότερους S-400
Μετά τον οριστικό αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, η Άγκυρα δεν το βάζει κάτω και στρέφεται προς τη Ρωσία για περισσότερους πυραύλους S-400, αγνοώντας πλήρως τις ΗΠΑ και τα αμέτρητα τελεσίγραφα του τελευταίου χρόνου. Η Άγκυρα «είναι έτοιμη να συμφωνήσει» με τη Μόσχα για την αγορά μιας δεύτερης παρτίδας πυραυλικών συστημάτων Triumf S-400, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας Γιούρι Μπόρισοφ την προηγούμενη εβδομάδα.

«Είναι πολύ πιθανό να ασκήσουν το δικαίωμά τους και να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί μας. Τουλάχιστον έτσι ευχόμαστε» δήλωσε ο κ. Μπόρισοφ, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία αμύνεται των συμφερόντων της, παρά το γεγονός πως είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία επέλεξε τους S-400 γιατί είναι το καλύτερο σύστημα αεράμυνας στον κόσμο! Βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από κάθε ανταγωνιστή μας», τόνισε ο Μπόρισοφ στο Russia-24.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία ολοκλήρωσε το προηγούμενο διάστημα την πώληση των πρώτων αντιαεροπορικών συστημάτων προς την Τουρκία, με τον πρόεδρο Ερντογάν να δηλώνει πως θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα τον Απρίλιο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, πηγή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας έχει γνωστοποιήσει ότι έχει ήδη προγραμματιστεί η υπογραφή νέας σύμβασης για την αγορά και δεύτερης παρτίδας S-400, τον προσεχή Απρίλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν τη συμφωνία για την παράδοση τεσσάρων S-400 τον Δεκέμβριο του 2017, με τις ΗΠΑ να αντιδρούν στην αγορά των οπλικών συστημάτων, υποστηρίζοντας πως δεν εναρμονίζονται με τα στάνταρ του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ