O Τραμπ εγκαινιάζει επίσημα την αμερικανική διαστημική στρατιωτική δύναμη


Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει χρηματοδοτήσει επίσημα ειδική δύναμη του Πενταγώνου επικεντρωμένη στον πόλεμο στο διάστημα – την αποκαλούμενη  Αμερικανική Διαστημική Δύναμη (Space Force).

Η νέα στρατιωτική δύναμη, η πρώτη εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια, εμπίπτει στην δικαιοδοσία της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF).

Η «Space Force» θα χρηματοδοτηθεί από αρχικό ποσό 40 εκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο έτος.

Η κατανομή της χρηματοδότησης επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή, όταν ο πρόεδρος υπέγραψε τον ετήσιο στρατιωτικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ ύψους $ 738 δισ. (£ 567 δισ.).

Σε στρατιωτική βάση κοντά στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Τραμπ περιέγραψε το διάστημα ως «το νεότερο περιβάλλον πολέμου στον κόσμο».

«Εν μέσω σοβαρών απειλών για την εθνική μας ασφάλεια, η αμερικανική υπεροχή στο διάστημα είναι απολύτως ζωτικής σημασίας», είπε.

«Είμαστε πιο μπροστά, αλλά δεν είναι αυτό αρκετό, ωστόσο πολύ σύντομα θα προηγούμαστε κατά πολύ».

Όπως υποστήριξε, η αμερικανική στρατιωτική «διαστημική δύναμη» δεν πρόκειται να περιλάβει στρατεύματα σε τροχιά, «αλλά θα προστατεύσει τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία» – όπως οι εκατοντάδες δορυφόροι που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία και την επιτήρηση.

Η υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Barbara Barrett δήλωσε ότι η διαστημική δύναμη θα περιλαμβάνει περίπου 16.000 μέλη προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και πολιτικό προσωπικό.

Στις αρχές του μήνα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η στρατιωτική επέκταση των ΗΠΑ στο διάστημα αποτελεί απειλή για τα ρωσικά συμφέροντα και απαιτεί ανάλογη απάντηση από τη Ρωσία.

Πληροφορίες από BBC News