«Η Τεχεράνη απειλεί την Ελλάδα - Θα αντιδράσει δυναμικά αν διευκολύνουμε τις ΗΠΑ


Οι στενές σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας δύνανται να αποτελέσουν μεγάλη απειλή για την χώρα μας μετά την δολοφονία του Qasem Soleimani. Η γνωστή ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post αφιέρωσε άρθρο της στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να βρεθεί στη μέση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ιράν με απρόβλεπτες συνέπειες!

Το άρθρο αναφέρει πως η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ξεκίνησε ένα νέο γύρο απειλών λέγοντας την περασμένη εβδομάδα ότι θα αντιδράσει εναντίον της Ελλάδας εάν η Αθήνα επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικές βάσεις κατά της Τεχεράνης.

Επικαλείται την εφημερίδα Καθημερινή που ανέφερε τη Δευτέρα ότι το καθεστώς του Ιράν ανέφερε ότι η χρήση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα θα θεωρηθεί «εχθρική πράξη» και ότι το ιρανικό καθεστώς θα ανταποκριθεί «με σαφή και αποφασιστικό τρόπο».

Η εφημερίδα γράφει ότι «Η προειδοποίηση ήρθε σε μια επιστολή που έστειλε η ιρανική πρεσβεία στην Αθήνα στην Καθημερινή, η οποία δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου στη στήλη των επιστολών αναγνωστών. Σχολίασε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα στις 6 Ιανουαρίου και το οποίο ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα έχει κάποια εμπλοκή» σε περίπτωση επιχείρησης των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, «αν και όχι με πολεμικό πλοίο … λόγω της εξαιρετικά εύθραυστης ισορροπίας» στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Η πρεσβεία του Ιράν δήλωσε ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση πολέμου από την Αμερική κατά της χώρας, η παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων από οποιαδήποτε χώρα στον αμερικανικό εισβολέα θα θεωρηθεί εχθρική πράξη και το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να αντιδράσει με σαφή και αποφασιστικό τρόπο.

Η πρεσβεία συνέχισε ότι «Λαμβάνοντας υπόψη τις φιλικές, παραδοσιακές και ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, Ιράν και Ελλάδας και την απουσία διαφορών ή εντάσεων μεταξύ αυτων , πιστεύουμε ότι αυτή η δήλωση δεν μπορεί να είναι η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και οι φιλικές και ιστορικές σχέσεις μας θα συνεχιστούν και στο μέλλον ».

ΠΗΓΗ