Ελληνικός Στρατός: Τον Μάρτιο η αποδέσμευση των M-1117 Guardian από το Κογκρέσο, 800 οχήματα σε πρώτη φάση


Γράφει ο Γιάννης Νικήτας

Την τελική απόφαση έγκρισης για τα συνολικά 1200 M1117 Guardian αναμένεται να δώσει το Αμερικανικό Κογκρέσο για τον ΕΣ το επόμενο μήνα. Ασφαλείς πληροφορίες του γράφοντος αναφέρονται σε 800 οχήματα M1117 Guardian που ενδιαφέρουν τον ΕΣ και θα αποκτηθούν επιβαρύνοντας την ελληνική πλευρά μόνον με κόστη μεταφοράς.

Σημειώνεται ότι το κόστος για την μεταφορά των προηγούμενων ΤΟΜΠ Μ113 τα οποία ανέρχονταν σε 400 κομμάτια ήταν της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ. Τα M1117 Guardian θα διατεθούν σε διμοιρίες και ουλαμούς ανιχνευτών των Μηχανοκίνητων και Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών στη θέση των γερασμένων M/S 240 GD ενώ ικανό μέρος θα προωθηθεί προς αξιοποίηση στην 29η Ταξιαρχία Εσωτερικής Ασφάλειας με έδρα τη Κομοτηνή και τομέα ευθύνης την ασφάλεια των μετόπισθεν της Θράκης.

Μόλις δωθεί το πράσινο φως το πρόγραμμα θα λάβει τις απαραίτητες θεσμικές διαδικασίες ώστε να περάσει από την αρμόδια επιτροπής της Βουλής και το ΚΥΣΕΑ και ακολούθως να υλοποιηθεί με πιθανή χρονική περίοδο το Φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

 Συνολικά, ο ΕΣ ενδιαφέρεται για 1200 οχήματα M1117 Guardian. Τα οχήματα είναι των τριών θέσεων.

Από τη μεριά του γράφοντος ρωτήθηκαν οι επιτελείς του ΓΕΣ κατά πόσο θα υπάρξει άλλο πρόγραμμα που θα λάβει χαρακτήρα υλοποίησης από τη πλευρά των ΗΠΑ στα πλαίσια πλεανάζοντος αμυντικού υλικού χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο νεότερο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα μεταχειρισμένα MLRS, Bradley ή φορείς TOW από τον Στρατό των ΗΠΑ. Για το μοναδικό που υπάρχει σαφής αναφορά των Αμερικανών είναι πως θα υπάρξουν μεταχειρισμένα Blackhawk από το 2022 και μετά.

ΠΗΓΗ