Όλα δείχνουν ότι η πανδημία χτύπησε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις


Ελληνικές περίπολοι είδαν Τούρκους στρατιωτικούς με λευκές στολές και μάσκες ακόμα και σε απόσταση αναπνοής από το ποτάμι του Έβρου.

Πληροφορίες που φτάνουν τις τελευταίες ώρες στο Ελληνικό Επιτελείο αναφέρουν ότι ο φονικός Covid-19 έχει "διεισδύσει" και στις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Στα σύνορα ανατολικά του Έβρου από τα Ελληνικά παρατηρητήρια στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία παρακολουθούν τις κινήσεις των γειτόνων διέκριναν έντονη κινητικότητα η οποία παραπέμπει σε αυξημένα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων και προσωπικό με μάσκες και ειδικές στολές φαίνεται ότι έχουν φτάσει στην περιοχή ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στην Τουρκική πλευρά τόσο στο τελωνείο των Κήπων όσο και συνολικά κατά μήκος των συνόρων σε φυλάκια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ελληνικές περίπολοι είδαν τις τελευταίες ώρες Τούρκους στρατιωτικούς με λευκές στολές και μάσκες ακόμα και σε απόσταση αναπνοής από το ποτάμι εκεί όπου τα προηγούμενα 24ωρα κινούνταν μόνο πάνοπλοι άνδρες της Polis Ozel Harekat.

Ταυτόχρονα και μια σειρά από άλλες πληροφορίες αλλά και γεγονότα παραπέμπουν ξεκάθαρα στο γεγονός ότι παρά την "σιγή ασυρμάτου" την οποία έχει διατάξει ο Ερντογάν σχετικά με την εξάπλωση της φονικής πανδημίας το πρόβλημα πλέον είναι οξύ όχι μόνο στη χώρα όσο και στις ένοπλες δυνάμεις.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα το Τουρκικό επιτελείο φέρεται να έχει διατάξει την απαγόρευση δημοσιοποίησης κάθε πληροφορίας η οποία να αναφέρεται σε διείσδυση της νόσου και σε κρούσματα στις τάξεις του Τουρκικού στρατού. Πρώην στρατιωτικός ακόλουθος της Τουρκίας ο οποίος βρίσκεται αυτοεξόριστος στο εξωτερικό έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος, ανέφερε από την περασμένη εβδομάδα ότι ο Covid-19 έχει χτυπήσει ήδη ανελέητα την Τουρκική πολεμική αεροπορία. Και μάλιστα κάνει λόγο για δεκάδες κρούσματα ακόμα και στις τάξεις των ιπτάμενων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες αν και Δευτέρα, ημέρα που πάντα η Τουρκική αεροπορία βγαίνει μαζικά στο Αιγαίο και προχωρά σε δεκάδες παραβιάσεις κανένα μαχητικό των γειτόνων δεν πέταξε και αιτία δεν ήταν μόνο οι κακές καιρικές συνθήκες.

Το γεγονός ότι η Τουρκία συνορεύει με το Ιράν το οποίο έχει χιλιάδες καταγεγραμμένα κρούσματα και εκατοντάδες νεκρούς από τον κορωνοϊό, αλλά και κυρίως ότι τις περασμένες εβδομάδες η Τουρκική αεροπορία είχε στήσει αερογέφυρα με την Κίνα μεταφέροντας πίσω εκατοντάδες εγκλωβισμένους Τούρκους πολίτες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η Άγκυρα κρύβει την πραγματικότητα. Ακόμα και ο πρόεδρος του Τουρκικού ιατρικού συλλόγου Σινάν Αντιγιαμάμ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι "ο αριθμός των ασθενών είναι πολύ μεγάλος’".

Στο Ελληνικό Επιτελείο αλλά και γενικότερα στις Ελληνικές αρχές έχει ήδη σημάνει συναγερμός. Με δεδομένο ότι ο συνοριακός σταθμός στις Καστανιές είναι κλειστός το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τελωνείο των Κήπων από το οποίο καθημερινά περνούν δεκάδες οχήματα κυρίως φορτηγά με εμπορεύματα και κατεύθυνση προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Στις αστυνομικές αλλά και τελωνειακές αρχές έχουν δοθεί αυστηρές εντολές για εντατικούς ελέγχους ακόμα και για θερμομετρήσεις.

Ακόμη πιο αυστηροί έλεγχοι γίνονται σε όσους μετανάστες και πρόσφυγες καταφέρνουν να περάσουν σε Ελληνικά εδάφη στον Έβρο αλλά και στα νησιά και συλλαμβάνονται αν και πλέον ο αριθμός τους έχει πέσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Τις επόμενες εβδομάδες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αναμένεται να κορυφωθεί το πρόβλημα. Οι Τουρκικές αρχές πάντως δεν δείχνουν διατεθειμένες όπως φαίνεται έως τώρα να ενημερώσουν για την πραγματική εικόνα και να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΠΗΓΗ