Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας: «Αν χρειαστεί θα απαντήσουμε στρατιωτικά στην Τουρκία»


Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open μίλησε το βράδυ της Τρίτης, 02.06.2020, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση: «Θα προχωρήσει, τελικά, η Τουρκία στις έρευνες και στις γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει, εντός της ελληνική υφαλοκρηπίδας;».

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, αντιναύαρχος εν αποστρατεία, απάντησε πως «αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένας σχεδιασμός, ο οποίος αποτελεί και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τη χώρα μας. Βέβαια, η Τουρκία γνωρίζει πως δεν έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και για αυτό προσπαθεί να φέρει τη χώρα μας σε μια καθαρά πολιτική συζήτηση».

Αν η Τουρκία πλησιάσει…
Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός θερμού επεισοδίου ο ίδιος απάντησε «πως τέτοιες συζητήσεις που ήδη γίνονται δεν έχουν δυσάρεστες καταλήξεις», ενώ για το τι θα συμβεί αν η γειτονική χώρα παραβιάσει τα υδάτινα σύνορα της χώρας μας ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού -ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο- ήταν κατηγορηματικός: «Θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί».

Ο ίδιος θεωρεί πως η χώρα μας δεν μπαίνει σε αδιέξοδο σχετικά με την υπόθεση, θεωρώντας πως οι αντιδράσεις της Ελλάδας είναι οι προβλεπόμενες και ορθές, ενώ παρατηρεί πως έχει μειωθεί και η μεγάλη προκλητικότητα της Τουρκίας.

Δείτε το βίντεο