Στ. Γκίκας: «Αν η Τουρκία προβεί σε Έρευνες στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα, η Απάντησή μας θα είναι δυναμική»


Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,5» και στον δημοσιογράφο Μάκη Πολλάτο έδωσε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας. Θέμα συζήτησης απετέλεσαν οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, οι διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας αλλά και οι πρόσφατες εξαγγελίες της για γεωτρήσεις στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Στέφανος Γκίκας εκτίμησε: «Έχουμε φτάσει σε ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων εν τοις πράγμασι. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις». Παράλληλα τόνισε, πως σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει πράξη τις εξαγγελίες της, «η απάντηση θα είναι δυναμική. Δυναμική ενέργεια σημαίνει θερμό επεισόδιο που μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση».

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι η Ελλάδα δια στόματος του Πρωθυπουργού έχει καταστήσει σαφές, ότι γεώτρηση στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, αποτελεί κόκκινη γραμμή. «Δηλώσαμε ποια είναι η κόκκινη γραμμή. Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια κρίση που αν η Τουρκία επιμείνει, μπορεί να φτάσει σε πολεμική σύγκρουση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι την παρούσα περίοδο προέχει η διπλωματική διαχείριση της κατάστασης και ότι υπάρχει πολιτικός χρόνος για την αποφυγή ακραίων γεγονότων. Ωστόσο, παρατηρείται κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία σαφώς και προκαλεί ανησυχία.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχει εγρήγορση και ετοιμότητα από την πλευρά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, γίνονται οι αναγκαίες προπαρασκευές και τόνισε ότι παρά την δεκαετή οικονομική κρίση, οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν την ισχύ και  την ικανότητα να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στα επιχειρησιακά τους έργα. 

Ακούστε την συνέντευξη εδώ: