Παναγιωτόπουλος: Θετικός στο αίτημα της ΕΣΠΕΛ για τους ΑΣΣΥ


«Ναι Παναγιωτόπουλου σε Λιακούλη: θα αρθεί η αδικία για τους αποφοίτους της ΑΣΣΥ έτους 1990»

Θετικά καταγράφεται η απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, σε σχέση με ερώτηση στη Βουλή της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, η οποία με βάση έγγραφο της ΕΣΠΕΛ (Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας) είχε ζητήσει την βαθμολογική αποκατάσταση αποφοίτων των ΑΣΣΥ (Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών) καταταγέντων έτους 1990, όπως και προγενέστερων τάξεων, με νέα νομοθετική διευθέτηση - επαναδιατύπωση.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής Λάρισας είχε κάνει λόγο για προβληματικές και ασαφείς ρυθμίσεις του άρθρ.37 του Ν.4494/2017, που δημιουργούν τυπικά κωλύματα, εξαιτίας δυνητικών παρανοήσεων, κατά τη διενέργεια των επικειμένων τακτικών ετησίων κρίσεων του τρέχοντος έτους.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευαγγελία Λιακούλη με την ερώτησή της καλούσε τον κ. Υπ.Εθ.Α. να λάβει υπόψη του ότι για λόγους δικαιοσύνης έπρεπε να υπάρξει αναδιατύπωση της επίμαχης διάταξης, προκειμένου η βαθμολογική εξέλιξη των ανωτέρω στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιστοιχηθεί πλήρως με τα όσα είχαν κατά καιρούς προβλεφθεί για το σύνολο των στελεχών της ίδιας προέλευσης και παραγωγικής Σχολής.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ευτυχώς,  αντιλαμβανόμενος πως σε μια ευνομούμενη Πολιτεία δεν επιτρέπεται το ζήτημα της εξέλιξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να ερμηνεύεται κάθε φορά κατά το δοκούν από διαφορετικούς υπηρεσιακούς παράγοντες, για τους δικούς τους λόγους κάθε φορά, στην επίσημη απάντησή του διαμηνύει στην ερωτώσα βουλευτή ότι: «Για τον εν λόγω υπολογισμό, για τον οποίο κρίθηκε ότι προκύπτει ασάφεια, βρίσκεται σε νομοτεχνική επεξεργασία πρόταση νομοθετικής ρύθμισης θεραπείας της, προκειμένου να καταστεί πρόδηλη η διαδικασία υπολογισμού των προαναφερθέντων ετών υπηρεσίας κατ’ αντιστοιχία με τους Αξιωματικούς ίδιας προέλευσης, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη υπηρεσίας μέχρι την 31/12/2014».

Η απάντηση του ΥΠΕΘΑ:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε η βουλευτής κα. Ευαγγελία Λιακούλη με θέμα «Ανάγκη τροποποίησης νομοθεσίας για τους απόφοιτους Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών καταταγέντων έτους1990», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Με το άρθ. 37 του ν.4494/17, περιλήφθηκαν στην περιοριστική εφαρμογή των διατάξεων περί κρίσεων και προαγωγών του ν.2439/96, ως ευνοϊκότερων, και οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ, που συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας μέχρι την 31/12/2015, δηλαδή Αξιωματικοί που κατατάχθηκαν και το έτος 1990. Από την ως άνω ρύθμιση εξέλειπε ρητή πρόβλεψη του χρόνου προσμέτρησης και υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους, αντιστοίχως όπως ισχύει για τους καταταγέντες από 1/1/88 έως 31/12/89.

Για τον εν λόγω υπολογισμό, για τον οποίο κρίθηκε ότι προκύπτει ασάφεια, βρίσκεται σε νομοτεχνική επεξεργασία πρόταση νομοθετικής ρύθμισης θεραπείας της, προκειμένου να καταστεί πρόδηλη η διαδικασία υπολογισμού των προαναφερθέντων ετών υπηρεσίας κατ’ αντιστοιχία με τους Αξιωματικούς ίδιας προέλευσης, οι οποίοι συμπλήρωσαν είκοσι πέντε (25) έτη υπηρεσίας μέχρι την 31/12/2014.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ