ΗΠΑ: Μετακινούν χιλιάδες στρατιώτες από τη Γερμανία σε άλλες χώρες


Από τη Στουτγάρδη στο Βέλγιο θα μεταφέρουν την έδρα της ευρωπαϊκής διοίκησής τους οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη (29/07).

Η απόφαση αυτή λήφθηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου τους για τη μετακίνηση περίπου 12.000 στρατιωτών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατ’ εντολή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, εξήγησε ότι η χώρα θα αποσύρει συνολικά 11.900 στρατιώτες από τη Γερμανία και θα μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος αυτής της δύναμης στο Βέλγιο και στην Ιταλία. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν, ακόμα, να αναδιατάξουν δυνάμεις τους στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών για το καθεστώς τους.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε, ακόμα, ότι οι πρώτες μετακινήσεις στρατιωτών από τη Γερμανία προς άλλες χώρες ενδέχεται να γίνουν εντός των επόμενων εβδομάδων. Αυτή η επιχείρηση αναδιάταξης των αμερικανικών δυνάμεων είναι πιθανόν να κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.