Αδ. Γεωργιάδης: Για τους επόμενους 9 μήνες το κράτος θα πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος τη δόσης δανείων α' κατοικίας


«Τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια για την επιδότηση των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Αυτό είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, στην τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και πρόσθεσε ότι «από Δευτέρα και για εννέα μήνες επιδοτούνται τα κόκκινα και τα πράσινα δάνεια. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει μετά το ενιάμηνο γιατί δεν ξέρουμε ποια θα είναι και η εξέλιξη των πραγμάτων».

Ο υπουργός συμπλήρωσε: «Για τους επόμενους εννέα μήνες το κράτος θα πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος τη δόσης των κόκκινων και των πράσινων δανείων των δανειοληπτών για δάνεια α' κατοικίας, ώστε να έχει ο κόσμος άπλετο χρόνο να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του υπό τις νέες συνθήκες και μετά να αναλάβουν την πληρωμή των υποχρεώσεών τους».

Για την επιστροφή των αναδρομικών ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε:

«Ο κ. Τσίπρας ήταν 5.5 χρόνια πρωθυπουργός. Αν ήθελε να δώσει τα 4 εκατομμύρια αναδρομικά στους συνταξιούχους θα τα είχε δώσει. Αντί να έκαναν Δελτία Τύπου και δηλώσεις να έκαναν πράξεις».

«Η δικαστική απόφαση μιλάει για τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις, μόνο για όσους είχαν προσφύγει. Αν εφαρμόσουμε λοιπόν κατά γράμμα την απόφαση του ΣτΕ, το ποσό που πρέπει να πληρωθεί είναι πολύ μικρό. Η απόφαση του Πρωθυπουργού προσπαθεί να σταθμίσει από τη μία τη δικαστική απόφαση και από την άλλη να μην τιναχθεί στον αέρα ο προϋπολογισμός της χώρας και να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος».

Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου γενικευμένου lockdown και συγκεκριμένα είπε:

«Αυτό που ζήσαμε τον Απρίλιο και τον Μάρτιο δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά, διότι ο λόγος που έγινε τότε ήταν για να δώσουμε χρόνο στο δημόσιο σύστημα υγείας να οργανωθεί. Πλέον είμαστε πανέτοιμοι, έγιναν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, έχουμε κρεβάτια στα νοσοκομεία, έχουμε ομάδα ταχείας επέμβασης στον ΕΟΔΥ, οι πολίτες είναι πλέον πιο ενήμεροι και λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας, δεν νομίζω πως θα υπάρξει ανάγκη γενικευμένου lockdown».

Τέλος για τις προκλήσεις της Τουρκίας σχολίασε: «Η ιδέα ότι η Τουρκία έγινε "καλό παιδί" και σταμάτησε να προκαλεί δεν υπάρχει, έχει μακροπρόθεσμους στόχους. Όσον αφορά την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση, η Κυβέρνηση παίρνει άριστα. Τόσο η άμεση κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων που πιστεύω έπαιξε κομβικό ρόλο όσο και η τεράστια διπλωματική υποστήριξη που έλαβε η Ελλάδα έπαιξαν το ρόλο τους ώστε η Τουρκία να οπισθοχωρήσει. Κάποιοι δεν χαίρονται όταν έχουμε εθνικές νίκες, αλλά η Τουρκία έκανε πίσω, αυτή είναι η πραγματικότητα».

Ακόμη ο ίδιος ανέφερε: «Ήμουν παρών στον Λευκό Οίκο και άκουσα τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο Τραμπ. Δεν άφησε κανένα περιθώριο για το τι θα γίνει αν η Τουρκία αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν θέλουμε πόλεμο, δεν θέλουμε σύγκρουση, αλλά η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι αν αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα θα γίνουν τα πάντα».

«Είναι "παραμύθια της Χαλιμάς" όσα ακούγονται ότι η Ελλάδα πέτυχε την οπισθοχώρηση της Τουρκίας με την παραχώρηση εφ' όλης της ύλης διαλόγου. Δεν αναγνωρίζουμε καμία άλλη διαφορά, το μοναδικό θέμα για συζήτηση με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ο κ. Καλίν θα ήταν καλό να σωπάσει γιατί Έλληνες είμαστε και δεν θα κάνουμε πίσω, υπερασπιζόμαστε την ελληνική ιστορία».