Σύνοδος κορυφής θρίλερ: Αλλαγές στο κείμενο ζητά επίμονα η Ελλάδα



Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
Έντονο παρασκήνιο για τη μη αναφορά στην Τουρκία 

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής εξελίσσεται εδώ και μία ώρα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στο κείμενο για την Τουρκία η Ελλάδα προβάλλει τις αντιρρήσεις της, αφού «θέλει δουλειά ώστε να αντικατοπτρίζει τη θέση της Ελλάδας».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο πρώτο κείμενο που υπάρχει στο τραπέζι θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες. Στο κείμενο επαναλαμβάνεται η αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις και συμπληρώνει ότι σε περίπτωση που υπάρξουν εποικοδομητικές προσπάθειες, η Σύνοδος θα προτείνει θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας και θα ανανεώσει τη σχέση της με την Τουρκία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του POLITICO, στο σχέδιο αναφέρεται ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου - λέξεις που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως απειλητικές κυρώσεις.

Αλλά το κείμενο έχει επίσης μερικά «καρότα» που προσφέρονται για την Άγκυρα.

«Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και « διαλόγους »και «συνεχής συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016 ».

Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας. Το σχέδιο ζητά επίσης μια «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της ΕΕ Josep Borrell να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Στην Κύπρο, το κείμενο τονίζει ότι οι τουρκικές δραστηριότητες στα ύδατά της «πρέπει να σταματήσουν» και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς (το Διεθνές Δίκαιο Θαλασσών δεν αναφέρεται πουθενά!!!). Το σχέδιο συμπερασμάτων υποστηρίζει επίσης την «ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» υπό την αιγίδα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη δημιουργία μιας «δικοινοτικής ομοσπονδίας» στο διχασμένο νησί.