Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης Ελλάδας-Τουρκίας



Μηχανισμό στρατιωτικής απεμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα το ΝΑΤΟ. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του επετεύχθη συμφωνία των δύο πλευρών για τη δημιουργία τέτοιου μηχανισμού.

"Έπειτα από σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσωπειών Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής μηχανισμός στρατιωτικής αποκλιμάκωσης. 

Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής (hotline) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης σε αέρα και θάλασσα" , σημειώνεται στην ανακοίνωση.

"Οι τεχνικές συνομιλίες στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ήταν πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ έπειτα από υψηλού επιπέδου επαφές σε Ελλάδα και Τουρκία" τονίζεται.

"Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, και οι δύο πολύτιμοι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

 Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους. "