Σε προτεκτοράτο της Τουρκίας μετέτρεψε ο Ερντογάν το Αζερμπαϊτζάν



Παρέλαση στο Μπακού έκανε σήμερα ο Τουρκικός στρατός, στο πλαίσιο του εορτασμού για την «ημέρα νίκης κατά των Αρμενίων», όπως την καθιέρωσε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Αλίεφ.


Στη γιορτή που έστησαν Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν, ο άνθρωπος που στην ουσία ηγήθηκε αυτού του πολέμου. Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, επιδεικνύουν με θράσος Αλίεφ και Ερντογάν, όχι απλά την εμπλοκή της Τουρκίας σ’ αυτό τον πόλεμο, αλλά τον ηγετικό της ρόλο. 

Ο Ερντογάν ήταν ασυναγώνιστος στην ομιλία του. Ούτε ο Αλίεφ δεν μίλησε με τόσο φανατισμό στο Αζερικό κοινό. Έπλεξε το εγκώμιο του Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη στάση της Ρωσίας και το αποτέλεσμα που κατάφερε με τη συμφωνία που υπεγράφη προς όφελος του Αζερμπαϊτζάν και κατ’ επέκταση της Τουρκίας. Ενώ συνέχισε το παραλήρημα ύβρεων κατά του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. 

Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη θέρμη στο Ισλαμικό κράτος του Καυκάσου της περιόδου 1915 και έπλεξε το εγκώμιο του Εμβέρ Πασά, του ανθρώπου που διεξήγαγε την πρώτη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά και του οραματιστή του Παντουρκισμού, ο οποίος ήταν ο πρώτος που προέλασε με Τουρκικό στρατό στο Αζερμπαϊτζάν. 

Ο Ερντογάν με την προκλητική αυτή φιέστα και ομιλία του, έστειλε ένα μήνυμα, τόσο στους Αρμένιους, όσο και στους υπόλοιπους λαούς της περιοχής, για το τι σχεδιάζει και ποια είναι τα οράματά του. 

Νωρίτερα προηγήθηκε κοινή παρέλαση Αζερικών και Τουρκικών ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. 

Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν συμφωνίες για μεγάλα δημόσια έργα, όπως η κατασκευή διεθνών αυτοκινητοδρόμων, που θα διασχίζουν το Αζερμπαϊτζάν και το Καραμπάχ και θα φτάνουν έξω από το Sushi, καθώς και την κατασκευή σιδηροδρόμου. Έργα που θα αναλάβουν Τουρκικές εταιρείες και θα πληρώσουν οι υπήκοοί τους Αζέροι, φυσικά με τα πετροδολάρια που διαθέτουν.  

Στο τέλος ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την ίδρυση μιας πλατφόρμας συνεργασίας μεταξύ των χωρών, Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας, αλλά και της Αρμενίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει κατανοήσει το μάθημα που πήρε και θα εγκαταλείψει, όπως είπε και τα υπόλοιπα εδάφη του Καραμπάχ, προκειμένου να ενταχθεί στο σχήμα συνεργασίας που προτείνει ο Τούρκος Πρόεδρος για να βγει κι εκείνη ωφελημένη από αυτή τη συνεργασία, κάτι που όπως είπε, συζήτησε με τον Ορθόδοξο Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κι εκείνος δέχθηκε. 

Δηλαδή ζητάει να συνεργαστεί το θύμα με το θήτη του. Μάλλον θέλει να δει ο Ερντογάν, αν οι Αρμένιοι διακατέχονται από το σύνδρομο της Στοκχόλμης. 

Η διεθνής κοινότητα ακόμα αναρωτιέται για το αν η Τουρκία είχε εμπλοκή στον πόλεμο του Αρτσάχ, όπως και η Ρωσία που ψάχνει ακόμη να βρει στοιχεία για την εμπλοκή της Τουρκίας σ’ αυτό τον πόλεμο.